Igazolást adnak a személyazonosságról a dél-koreai plasztikai klinikák

2014. május 12.
Dél-Korea a világ plasztikai sebészetének fellegvára. Egyes dél-koreai kórházak plasztikai sebészeti már tanúsítványt is kiállítanak a külföldi pácienseik számára, hogy útlevélvizsgálatkor igazolni tudják személyazonosságukat.

Amikor az ember eldönti, hogy plasztikai sebész kése alá fekszik, joggal reméli, hogy a műtét után egy pici változtatás árán, de sokkal jobban fog kinézni. Azzal azonban biztosan nem számol, hogy a felismerhetetlenségig megváltozik a külseje. Néhány dél-koreai plasztikai sebész olyannyira tökélyre fejlesztette a tudását, hogy betegeiknek egy eddig ismeretlen problémával kell szembenézniük.

A Kotaku internetes portál több olyan esetről is beszámol, amikor veszélybe került a külföldi páciensek hazautazása, mivel az új külső megnehezítette az útlevélvizsgálatot. A koreai Onboa és Munhwa weboldalak szerint néhány kórház kénytelen volt kiadni egy „plasztikai műtéti tanúsítványt”, hogy lehetővé tegyék betegeik visszautazását. Ebben szerepelnie kell az útlevélszámnak, a kórház nevének és a dél-koreai látogatás időtartamának. Ezek a dokumentumok elméletileg elsimítják a kötelező reptéri ellenőrzéseket. Bár a kórházak évek óta tisztában vannak a problémaval, a jelenség mostanra harapódzott el igazán.

Szép külső, bajos hazautazás

A China Daily szerint 2009-ben huszonhárom műtéten átesett kínai nő próbált hazautazni Dél-Koreából. Az útlevélellenőrzés során megállították őket, mert nagyobb szemük, megváltozott orruk és keskenyebb álluk volt mint az okmányaikban található fotókon. Alapos átvizsgálás után végül hazaengedték őket Kínába, de azonnali útlevélcserét sürgettek mindnyájuknak. „Miután kérésünkre levették óriási kalapjukat és napszemüvegüket, láttuk a változást az arcukon, itt-ott kötések és varratok nyomait”- nyilatkozta Chen Tao, a shanghai Hongqiao reptér egyik tisztje. „Nagyon figyelmesen kellett összehasonlítanunk az arcuk érintetlen részeit a fényképeikkel”- tette hozzá.

Plasztikai paradicsom

A Nemzetközi Esztétikai Sebész Társaság tavaly kiadott adatai szerint, Dél-Korea lett a világon a leggyorsabban fejlődő plasztikai sebészeti központ és ott végzik az egy főre eső legtöbb kozmetikai beavatkozást a népesség körében.
Valójában minden hetvenhetedik dél-koreai kés alá fekszik az előnyösebb külső érdekében. Megdöbbentő, de a 19 és 49 év közötti szöuli nők húsz százaléka ismerte el, hogy megműttette magát. Az egyik legnépszerűbb beavatkozás a szemhéj plasztika, amely nagyítja a szemet és „nyugatibb” jelleget kölcsönöz.

Állítólag,  az ország zeneipari fellendülése áll a nagy növekedés mögött, a páciensek gyakran amerikai celebek fotóival látogatják a klinikákat, az ő szemüket és orrukat kívánják magukon is látni.