Olimpiai sportág lehet a rúdtáncból

2014. július 25.
Füstös bárok, férfiak jártatják a szemüket a rúdon és a körül pörgő csinos lányokon: ez volt a rúdtánc régen. Kisportolt testű lányok négy méter magasan, fejjel lefelé lógva, kínai cirkuszi akrobatákat meghazudtoló mutatványokkal – ez pedig a jelen. De vajon lesz-e olimpiai sportág a rúdtáncból 2022-re?

Az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő pole fitnesz (közismertebb nevén: rúdtánc) már egyre kevésbé hasonlít egykori elődjére: a hangsúly a szexi talajközeli mozdulatok helyett egyre inkább a sportteljesítményre tevődik át. Erőelemek, hajlékonyság, ruganyosság, előadóművészi képességek – és nem utolsósorban bátorság. Ezek azok a tulajdonságok, amelyekkel egy világklasszis versenyzőnek manapság rendelkeznie kell.

A nők és férfiak számára egyaránt indított nemzetközi versenyeken ugyanúgy előírt kötelező elemek szerepelnek, mint például a tornában, és kifejezett előnyt jelent, ha valaki fiatalabb korában a ritmikus sportgimnasztika, a balett vagy a tánc alapjaival is megismerkedett. Mert spárgát lenyújtani harminc évesen is el lehet kezdeni, de akkor már valamivel nehezebb.

Igaz, sosem késő: a múlt hétvégén megrendezett londoni világbajnokságon a páros versenyzők és a gyermekkorú atléták mellett még akár 65 évesekkel is lehetett találkozni. Nem egy nő szülés után dönt úgy, hogy ideje a hagyományos alakformáló mozgásórák helyett valami különleges után nézni. Sokan eleinte csak a nőiességük visszanyerése vagy éppen fokozása érdekében vágnak bele, majd – szó szerint is – egyre magasabbra törnek.

A 4-5 méter magas krómrudak azonban elég „kényes” szerkezetek. Télen hidegek, nyáron csúsznak. Ekkor jön igazán jól a „zia”, vagyis a magnézia, amit hegymászók is előszeretettel használnak a tapadás elősegítésére. Tapadni pedig bármilyen hajlatban lehet: hónaljban, comb-, térd- és vállhajlatban egyaránt. Egyeseknek még tapadni sem muszáj: a főként orosz férfiak által kedvelt street art művelői leginkább break ruhára emlékeztető felszerelésben és stílusban űzik a sportot, elképesztő és olykor igencsak veszélyes(nek látszó) elemeket próbálgatva. Az újabb és újabb trükköknek csak a képzelet és nem pedig a fizika szabályai szabnak határt.

Hogy aztán lesz-e ebből olimpiai sportág? A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) épp a héten adott lehetőséget a Rúdtánc Nemzetközi Szövetség (IPSF) számára, hogy jelentkezzen az olimpiai sportok előszobájaként is számon tartott World Games versenyre, egyúttal jelezte, hogy hivatalosan is fel kívánja venni a rúdsportot az úgynevezett nem olimpiai sportágak közé. Jelenleg ide tartozik – többek között – a BMX, a gördeszkázás, a kosár, és a free running. Nem kizárt ezek után, hogy legközelebb hazai versenyzőinknek már az olimpián szurkolhatunk. Addig se csodálkozzunk, ha a metrón a kapaszkodón, a játszótéren vagy éppen a közlekedési táblákon a lányok különféle erőelemeket mutatnak be egy-egy vicces street pole fotó kedvéért.