Te nem egy rajz vagy!

2014. augusztus 09.
Egy brazil modellügynökség hívta izgalmas módon fel a figyelmet az anorexia veszélyeire és a modellszakma visszásságaira. A kampány jelmondata "You're not a sketch!' (Te nem egy rajz vagy!), amit egyértelműen bizonyítanak is az egymás mellé állított divatrajzok és az azok mintájára készült, ijesztően sovány nők fényképei.

Az ember azt hinné, hogy az elmúlt évek példás törekvései – kezdve a sokkoló anorexia-ellenes kampányokkal egészen a plus size modellek diadalútjáig – sikeresen leválasztották a kóros soványságot az eszményített szépség fogalmáról. Mégis, a divatvilág zárt, szigorúan ítélkező közösségében ma is nap mint nap hajszolnak anorexiába fiatal lányokat az „ideális” (értsd csontsovány) nő képének sulykolásával.

Ezúttal épp egy modellügynökség, a brazil Star Models szállt harcba az anorexia ellen. A kampány képeinek egyik oldalán a divatszakmából ismerős skiccek láthatóak, mellettük pedig azok megelevenedett változatai. A végeredmény pedig önmagáért beszél: a divatszakma idealizált női testképe a valóságban inkább elszomorító, mint gyönyörű, inkább ijesztő, mint követendő példa.   

A fényképeket utómunka során manipulálták, hogy jobban hasonlítsanak a rajzokra, de sajnos a riasztóan sovány, anorexiába hajszolt modellek gyakran a valóságban sem nagyon különböznek tőlük.