Riporternők fegyverek kereszttüzében

2014. szeptember 09.
A golyózáporral dacoló, fegyvereik helyett a harcot fényképezőgépekkel és tollaikkal épp oly bátran vívó újságírókat és fotósokat többnyire férfiakként tartjuk számon, pedig számos nő kockáztatja az életét nap, mint nap azért, hogy a világnak tudósíthasson. Négy bátor, rendkívüli riporternő előtt tisztelgünk.

Nour Kelze: 25, szíriai fotóriporter

Nour Kelze 2012 óta készít fotókat a Szíriában folyó harcokról a Reutersnek. Kelze kezdetben mobiltelefonját használta, hogy dokumentálja a saját lakóhelye körül tapasztalt erőszakot, és erre Goran Tomasevic fotográfus is felfigyelt, profi fényképezőgépet adott a lánynak és bátorította, hogy folytassa a munkát. Kelze saját bevallása szerint már számtalanszor került golyózáporba, két alkalommal még kórházba is kellett vinni súlyos sérülései miatt. Nem régiben újra megsebesült, mikor ráomlott egy fal tűzharc dokumentálása közben, de a lánynak eszébe sem jutott, hogy feladja hivatását: „Annyi lány hal meg a konyhában, mikor mosogatás közben egy repesz berepül az ablakon. Miért kéne nekem ilyen könnyen adnom az életemet? Nekem ezt kell tennem.”

Najiba Ayubi: 45, hírszerkesztő Afganisztánban

A 45 éves Najiba Ayubi már régóta próbálja lerántani a leplet a korrupt kormányról, ezért a halálos fenyegetések szinte mindennaposak postaládájában. Mikor a múlt évben Ayubi leleplezte, hogy a képviselők testőrei tüzet nyitottak egy afgán kórházban, állig felfegyverzett férfiak jelentek meg az ajtajában. Ayubi úgy emlékszik vissza arra a napra, mint mikor „élete első hazugságát” kiejtette a száján, és meggyőzte a fegyvereseket, hogy nem ő az a nő, akit keresnek. 2007-ben, mikor rádiós műsorában elhangzott kritikái miatt támadták, még a családja ablakát is fenyegető üzenettel ellátott kővel dobták be, de ez mind nem tántorította el attól, hogy folytassa a munkáját a független, nonprofit médiacsoportban. „Minden alkalommal, mikor megfenyegetnek a munkám miatt, egy kis elégedettséget érzek a szívemben.” – magyarázza Ayubi. „Ilyenkor rájövök, hogy valami nagyon fontosat csinálok, ha fenyegetés jár érte.”

Bopha Phorn: 29, kambodzsai riporter 

„Ha nem lennék többé újrásgíró, az olyan, mintha nem lélegezhetnék többé.” – jelentette ki Bopha Phorn, a kambodzsai The Cambodia Daily újságírója. Pedig a munkája tavaly majdnem az életébe került: mikor illegális fakitermelés után nyomozott egy kollégájával és egy környezetvédelmi aktivistával, autójukra tüzet nyitottak, és az aktivista életétt vesztette a támadásban. Phorn azt hitte, vele is végeznek a záporozó golyók, ezért még gyorsan testére írta telefonszámát, hogy könnyebb legyen majd azonosítani a holttestét, de kollégéjával végül sikerült elmenekülniük. És ez persze csak a jéghegy csúcsa, jutott neki bőven fenyegetésekből munkája során. Bár a családja kétségbeesetten kérleli, hogy adja fel szakmáját, Phorn hajthatatlan, és továbbra is beleássa magát az általa fontosnak ítélt ügyekbe, bármilyen kockázatot is hordozzanak azok magukban.

Edna Machirori: 69, az első női újságíró-szerkesztő Zimbabweben

Marchirori már 19 éves korától riporterként dolgozott, olyan időkben, mikor a nők könnyedén erőszak áldozatai lehettek, vagy rendőri kérdések kereszttüzébe kerülhettek pusztán azért, mert egyedül sétáltak az utcán. Bár a politika nem nézte jó szemmel, hogy nők karriert csináljanak, és magas pozíciókba kerülhessenek, Edna Machirori felküzdötte magát a létra legfelsőbb fokáig, és ezzel ő lett at első női hírszerkesztő országában. Munkájának elmúlt 5 évtizedében számos kihívással kellett szembenéznie, és állandóan szembesülnie az emberek rosszallásával. „Egy patriarchális társadalomban egy olyan munkát, amelyben a nemzet ügyeit kell objektíven tárgyalni nem igazán tartanak nőnek valónak. Az ilyen munkát végző nőt úgy látják, mint aki szembemegy mindazzal, aminek egy nőnek lennie kellene: engedelmesnek és csendesnek.”

Via: Popsugar