Internet a családban – veszélyek és megoldások

2014. szeptember 11.
Manapság a gyerekek egyre fiatalabban használják az internetet, és bár ösztönösen jó készségekkel, gyorsan tanulva kezelik a webes felületeket, nem biztos, hogy a bennük rejlő veszélyekre is fel vannak készülve. A Vodafone kerekasztal beszélgetésén szakértők járták körül, milyen kockázatokat rejthet az internet a gyermekek számára, és hogy milyen megoldásokkal lehet orvosolni a problémát.

A Vodafone székházban a beszélgetés kezdete előtt a résztvevők – Rónai Egon, Bernschutz Mária, Nyilas Orsolya, Pintér Róbert, Takács Péter, Lackfi János, Hildebrand Anna és Zsófi, a 10 éves netpolgárok és főszerkesztőnk, László Krisztina – már élénk vitába kezdtek a mobilalkalmazásokról és okoseszközökről, azonban az idősebb generáció tagjai bármennyire is igyekeznek naprakészek lenni a technológiai újdonságokat illetően, szinte biztos, hogy a 10 éves Anna és Zsófi már tavaly ráunt a szóban forgó applikációkra.

Nem kétség, hogy manapság a technológia ismeretét és kezelését szinte az anyatejjel szívják magukba a kigyerekek. Elég csak az okostelefonokkal és tabletekkel évek óta bajlódó idősebb korosztályra gondolni, akiknek gyerekeik és unokáik olyan játszi könnyedséggel mutatják be az eszközök kezelését, mintha ők fejlesztették volna ki azokat – pedig nekik nem tanította senki. Bernschutz Mária internetkutató megdöbbentő adatokkal szolgált, jóllehet az amerikai gyerekek szokásairól: ők már két éves kor alatt is használnak táblagépeket, nem csoda, hogy az érintőképernyős kommunikáció Mária szerint egy egészen új generációt határoz majd meg.

Felértékelődőben az adatbiztonság kérdése is

Ebből viszont egyenesen következik, hogy az egyre több fiatalabb internetező nagyobb veszélynek is van kitéve. Mivel az számítástechnika órák keretei között a gyermekek előbb tanulják meg a programozást, mint azt, hogy ne szolgáltassák ki adataikat egy chatszobában, a biztonságos internetezésre való tanítás feladata nagyrészt a szülőre hárulna, de sajnos sokszor – a generációs különbségek miatt – ők sincsenek tisztában ezekkel a veszélyekkel. Nyilas Orsolya, a Vodafone munkatársa felhívta rá a figyelmet, hogy a július 1-én módosított jogszabály értelmében ma már kötelező lehetővé tenni a szolgáltatóknak a szűrőprogramok elérését, így a számítógépeken és mobiltelefonokon kivédhetjük a káros tartalmakat. 

Természetesen nem kell és nem is szabad démonizálni az internetet, hiszen a gyermekek számára is rengeteg hasznos tartalmat rejt. Pintér Róbert az egyszervolt.hu ügyvezető igazgatója például azzal a szándékkal hozta létre a weboldalt, hogy a kicsiknek is legyen egy hely az interneten, ami az övék, és ahol hasznosan tölthetik az időt gondosan ellenőrzött tartalom mellett. Lackfi János író, költő és műfordító szintén felhívta rá a figyelmet, hogy a weben keresztül is lehet kultúrát, irodalmat fogyasztani, és adott esetben több fiatalhoz jutnak el a versek és novellák egy laptop képernyőjén keresztül, mint a könyvtárban porosodó kötetekből.Alapvetően, – ahogyan az élet minden területén – itt is a tudatosságra nevelésen van a hangsúly.

Elég csak körbenézni, és láthatjuk, hogy egy okoseszközök uralta világban élünk, ezt a folyamatot pedig nem igen lehet már visszafordítani, meg kell tanulnunk alkalmazkodni hozzá. A gyerekeknek előbb lesz mobiltelefonjuk, táblagépük és számítógépük, és nem lehetünk minden pillanatban mellettük, mikor az interneten böngésznek. A szűrőszoftverek használatán túl, most már a szülők és a gyerekek is sokat tanulhatnak az internetezésről, Takács Péter, Média -és Hírközlési biztos szóvivője bemutatta a Bűvösvölgy programot, melynek lényege, hogy az odalátogató gyerekek az ország első médiaértés-oktató központjában saját tartalmak előállítása közben ismerkedhetnek a biztonságos internethasználattal. Lehetőségek tehát akadnak bőven, már csak a szülő odafigyelésére van szükség ahhoz, hogy a gyermekeket ne érje semmi baj az internet világában.