Vízilabdázók feleségei meséltek a víz fontosságáról

2014. december 11. |

Az idei Theodora Vízilabda Magyar Kupa alkalmából vízilabdázók feleségeivel, barátnőivel ültünk le egy közös sajtóreggelire, hogy a sportolók mögött álló, támogató nők szerepéről, na meg a víz fontosságáról beszéljünk!

A hazánknak oly sok büszkeséget szerzett vízilabdázók és Magyarország egyik legrégebbi ásványvize közötti szövetség egyáltalán nem meglepő. A Theodora Ásványvíz idén immár hatodik éve rendezi meg a Theodora Vízilabda Magyar Kupát, és támogatja a vízilabdázók karrierjét. Az állandó reflektorfényben élő sportolóink helyett ezúttal azonban a sikeres férfiak mögött álló nők szólaltak meg. A vízilabdázók feleségei együtt izgulnak a meccsek előtt, együtt örülnek a győzelemnek, és együtt szomorkodnak, ha a fiúk valahol távol edzenek. Abban mind egyetértettek, hogy a legfontosabb feladatuk az, hogy harmonikus, nyugodt otthoni légkört teremtsenek sportoló szerlmeik számára, és mivel számukra a víz még inkább meghatározó elem, mint mások életében, a víztakarékosságról, a víz fontosságáról és a megfelelő folyadékbevitelről meséltek nekünk.

A víz fontossága olyan téma, amiről többnyire azt hisszük, már a könyökünkön jön ki, valahogyan mégsem vagyunk hajlandóak tudomást venni róla, hiszen olyan természetes, hogy csak kinyitunk egy csapot, és akár a végtelenségig zubog belőle az életadó folyadék vastag sugárban. Pedig sajnos egyáltalán nincs semmiféle csodaforrás, ahonnan örökre feltörne a víz, bármennyire is pazaroljuk. Épp ezért nem csoda, hogy a vízről való beszélgetést is a jól ismert, fogmosás közbeni vízpazarlás témája nyitja. Hiába csaptak szüleink rosszalló tekintet kíséretében a csaptelepre, mikor mi gyerekként hipnotizáltan bámultuk, ahogy a fogkrém színes csíkjait örvénnyé mossa a lefolyó víz, sokakkal most is megesik, hogy egy álmos reggelen a zubogó víz hangja mellett néznek farkasszemet a tükörben fogat mosó önmagukkal. Persze egy vérbeli vízilabdázó-feleség erre is odafigyel. A gyerekeknek sem hagyják, hogy pazarolják az értékes vizet, van, aki még a fürdőkádon is bejelöli, meddig érhet az esti fürdővíz.   

Ironikus, hogy sokszor amilyen bőkezűen engedjük a habfürdőnket, olyan szűkmarkuan visszük be a vizet saját szervezetünkbe. Epres Panni akkor vált a vízivás elkötelezett hívévé, mikor egy ismerőse kezére pillantva megjegyezte, hogy valószínűleg kevés vizet iszik, s ez meg is látszik a bőrén. Mivel a sokáig tartó szépség záloga a rendszeres, megfelelő vízfogyasztás, Panni azóta is ügyel rá, hogy mindig hidratáljon. Dammak Jázmin úgy szoktatta magát a vízivásra, hogy a hosszú autóutakra mindig bekészített magának egy nagy palack vizet, amit az út végére szépen el is fogyasztott. Grónai Adrienn pedig sérült húga számára találta ki azt a módszert, hogy minden egyes órában egy-egy pohár vizet töltött a lánynak. Abban mindannyian egyetértettek, hogy bár kezdetben nem árt valamilyen módszer, hogy az ember emlékeztesse magát a vízivásra, ez a cselekvés akár 1-2 hét alatt automatizálódik, és onnantól kezdve nem telik el nap anélkül, hogy ne kortyolnánk el 2-3 liter vizet. Anyukákként pedig arra is odafigyelnek, hogy a gyerekek elegendő vizet igyanak, és bár Panni szerint nehéz felvenni a harcot az édes, cukros üdítők csábító ízével, a gyerekek mégis inkább vizet kapnak poharukba. Szerencsére az ásványvizekben található ásványi anyagok és egyéb jótékony összetevők is hozzájárulnak gyerekek és felnőttek egészségéhez.  

Az esemény dietetikus szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az már rég rossz, ha a szomjúság késztet folyadékbevitelre. Az ugyanis már egy enyhe fokú dehidratációt jelent. A vízivásra tehát tudatosan kell rávennünk magunkat, és nekünk kell odafigyelnünk arra, hogy mindennap a szervezetünkbe juttassuk a megfelelő mennyiségű folyadékot. Elég csak arra gondolnunk, hogy körülbelül agyunk 73, tüdőnk 83, veséink 79, a vér 92, szívünk 73 a, a máj 71, az izmok 79,a bőr 64 és csontjaink 31  százaléka áll vízből, és máris látjuk, mennyire elengedhetetlen szervezetünknek ez az elem.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter