Az okos Barbie nem is olyan okos

2014. december 01.
A tudományos karrierre vágyakozó kislányok is régóta várnak már arra, hogy ők is azonosulhassanak minden lányka kedvenc szőke babájával. Most azt hihették, végre eljött a nagy nap a mérnök-informatikus Barbie piacra dobásával, pedig nem.

A legendás szőke játékbaba az évek során már rengeteg fényes karrierben kipróbálta magát, volt már énekesnő, modell, állatorvos és cukrász is. Azonban már több ízben is megvádolták a Barbie-t gyárócégét, hogy túlságosan is gendersztereotípiákon alapuló szerepekbe kényszerítik a babát.

A rosszalló hangok már majdnem elcsitultak, sőt, elismerő szavakba fordultak volna, mikor a játékot gyártó Mattel bejelentette a mérnök-informatikus Barbie megszületését, amihez még egy képregény is készült – de sajnos újabb csalódás következett.   

A rózsaszín szemüvegben, rózsaszín laptoppal parádézó Barbie figura ugyanis, ahogyan a képregény ből kiderül, nem is ért a szakmájához. A sztori szerint Barbie egy számítógépes játék megtervezésével bajlódik, de gyorsan ki is jelenti, hogy a játék életre keltésében majd Steven és Brian – két férfi, nyilván – lesz a segítségére, ő csak a tervezéshez ért. Úgy tűnik, az igazi számítógépzseni Barbie-ra még várnunk kell egy kicsit…