SZELFI BETA_ 2014/ Tegyünk ellene!

2014. december 12.
A Baranya Megyei Főkapitányság nagy sajtóvisszhangot kiváltó videóinak áldozathibáztató üzenete sokakból váltott ki ellenérzést, köztük Farkas Edina Linából és Mérő Verából is, akik társas összefogással válasz videót készítettek - Farkas Franciska főszereplésével.

Hogyan is született meg a válasz videó?

Farkas Edina Lina: A Baranya Megyei Főkapitányság ominózus videóinak megjelenése sokunknál kiverte a biztosítékot. Én is fontosnak tartottam, hogy valamilyen formában tegyek a videó áldozathibáztató üzenete ellen, de úgy éreztem, hogy ennek akkor van igazán értelme, ha többen fognunk össze.

Így bukkantam rá a Facebookon a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalra, és fel is vettem a kapcsolatot az üzemeltetőjével, Mérő Verával, akivel megbeszéltük, hogy megpróbáljuk segíteni egymás munkáját, ötleteit. A személyes találkozásunk első öt percében kiderült, hogy első lépésként mindketten arra gondoltunk, hogy válasz videót készítünk a Selfie –re. Mivel mindkettőnknek széles kapcsolati hálózata van, biztosak voltunk abban, hogy az ismerősi körünkben találunk olyan embereket, akik szívesen társulnak a projekthez.

Hihetetlen gyorsan összeállt a stáb, a női főszerepet Farkas Franciska vállalta el, a férfi főszerepet Janicsek Péter, és a baráti körünkből került ki a többi szereplő is. Az operatőrünk Kupás Gábor lett, Fatér Marcsi pedig önként jelentkezett, hogy szívesen stylingolna. Fontos megemlíteni, hogy az egész forgatás nulla forintból jött létre, mindenki azért volt ott és azért vett részt a videó elkészítésében, hogy nyomatékosítsa: nem lehet egy prevenciós videónak az az üzenete, hogy az áldozat tehet arról, ha megerőszakolják. Az egy perces videó alig egy nap alatt készült el, tegnap hajnal ötkor fejeztük be a vágást.

Stáblista:

Rendező: Mérő Vera
Kreatív: Farkas Edina Lina/ Mérő Vera
Operatőr/ utómunka: Kupás Gábor/ MGroup
Szereplők: Farkas Franciska,  Janicsák Péter, Eörtzen Nagy Gergely, Koncz Juli, Juhász Kati, Sipka Emese, Oláh Nikolett
Styling: Fatér Marcsi, Zsoldos Sári