Az első transznemű tiszt a brit hadseregben

2015. január 20.
Hannah Winterbourne katonai karrierjét kockára téve döntött úgy, hogy kilép a hazugságok árnyékából és nemi átalakító műtétek után, nőként folytatja életét. Jelenleg ő a legmagasabb katonai ranggal rendelkező transznemű személy a brit hadseregben.

Az afgán csatamezőkön döbbent rá a 27 éves katona, hogy bár férfiként született, nőként szeretné folytatatni életét. Hannah Winterbourne a Royal Electrical and Mechanical Engineers kapitányaként a legmagasabb rangú transznemű katona, és az egyetlen, akinek tiszti fokozata van.

„Afganisztánban végig egy szerepben éltem. Szerepet játszottam minden körülöttem élő előtt.” – meséli Hannah, aki azt is elárulta, a bevetés alatt, a társaival összezárva töltött idő közben jött rá, mennyire keveset is foglalkozik önmagával. „Nem volt szünet, sosem tudtam kiszállni ebből a színjátékból. Korábban volt magamra időm, amikor őszinte lehettem, de Afganisztánban ezt nem tehettem meg, ez adta meg az utolsó lökést, hogy végre változtassak az életemen.”

Hannah nem szeretné elárulni születési nevét, azt mondja, az csupán egy címke a múltjából. De azt bevallotta, hogy már nagyon fiatal korától kezdve küzdött önmagával: „Mióta az eszemet tudom, voltak furcsa, szokatlan érzéseim magammal kapcsolatosan. De mivel nagyon fiatal voltam, nem jöttem rá, hogy valójában végig az volt a problémám, hogy lánynak éreztem magamat. A társadalom azt várja el, hogy a kisfiúk autókkal játsszanak és kék ruhákat hordjanak, de én valahogy sosem éreztem, hogy beleillenék ezekbe a kategóriákba. Ahogy idősebb lettem, ezek az érzések aztán jobba kikristályosodtak, és a pubertás alatt egyre többet kezdtem megérteni a saját nememből. Azt hiszem ekkor jöttem rá, hogy mi a baj velem… hogy valójában nő vagyok.” 

De Hannah a felismerés után is megszállottan vágyott a katonai karrierre. Tizenöt éves korában felvették egy kollégiumba, ahol honvédelmet és katonaságot tanult, majd a hadsereg ösztöndíjával villamosmérnöki szakon folytatta tovább a Newcastle Egyetemen. Később Németországba küldték, ott kezdett el először konzultálni orvosokkal a nemi átalakító műtétjéről. Hannah először rettegett attól, mit fognak szólni a többiek, de akkoriban már úgy érezte, nem képes tovább hazugságban élni. Végül pedig Afganisztánban hozta meg a végleges döntést, és belevágott a műtétekbe. Mikor következő állomására érkezett Észak-Yorkshire-be, már nyíltan nőként élt. Jelenleg még egy évre van a teljes átalakítástól, hormonos kezelés alatt áll, apróbb műtéteket hajtanak végre rajta és a szakálla végleges eltávolításán munkálkodnak. 

„Sosem tudhatod, hogyan fog reagálni a világ.” – magyarázza. „A félelem rádtelepszik és betemet… nehéz megtalálni a kiutat alóla. A hormonterápiának és a műtéteknek köszönhetően lehetőségem nyílik rá, hogy megváltoztassam a testem, és olyan külsővel éljek, amivel boldogan sétálhatok végig az utcán – nőként. Az emberek nőnek látnak, és úgy is viselkednek velem, mint egy nővel. Ez sok önbizalmat ad.”

Hannah rengeteget aggódott azért is, hogy bár szíve legtitkosabb vágya valóra válik, az egyúttal véget is vethet élete másik nagy álmának, katonai karrierjének. De szerencsére felfedezte, hogy 1999-ben szabályzatban kötötték ki a transznemű férfiak és nők alkalmazását. „Bár a hadsereget egy nagyon maszkulin és konzervatív szervezetnek tartják, valójában meglehetősen előrehaladott a gondolkodásuk!” – tette hozzá.