A 10 legmenőbb női street art művész

2015. január 14.
Az éjszaka leple alatt a város falait gyönyörű festményekkel beborító, merész és kreatív street art művészeket régóta elismerjük és csodáljuk, de valamiért többnyire férfiakként gondolunk rájuk. Pedig van rengeteg vagány, tehetséges és okos nő is, akik nem félnek művészetükkel elárasztani a köztereket. Ebben az összeállításban 10 ilyen nőt mutatunk be.

Kashink

Ha Párizsban sétálva furcsa, színes férfifejek néznek vissza ránk négy szemükkela falakról, szinte biztosak lehetünk benne, hogy Kashink munkáit láthatjuk. A művész még kislányként esett szerelembe a képregényekkel, ezért is választotta magának a Kashink nevet, ami egy onomatopoetikus szó, azaz a képregényekből jól ismert, hangutánzó ige.

Miss Van

A francia származású, jelenleg Barcelonában élő művész falfestményein általában barokkos környezetben jelennek meg állatmaszkot viselő, gyöngyosrokba és bundákba bujtatott nőalakok. Ezek a nők az igazi femme fatale-ok stílusát idézik meg: egyszerre csábítóak és veszélyesek.

Clare Rojas

Az egyébként képzőművészként tevékenykedő Rojas képein elsősorban a klasszikus népmesékben leosztott nemi szerepeket kérdőjelezi meg, de mostanában inkább az absztrakt stílus felé fordult.

Lady Pink

A feminista művész, Lady Pink már 21 évesen önálló kiállítással büszkélkedhetett, és sokáig egyeduralkodó volt a női street art művészek között. „Az öklünkkel és a bátorságunkkal védjük meg a műalkoktásainkat.” – nyilatkozta a Brooklyni Művészeti Múzeumnak „Ha a férfiak tiszteletlenek veled, meg kell leckéztetned őket, különben keresztülsétálnak rajtad.”

Maya Hayuk

Geometrikus formák és szédítő színek jellemzik Maya Hayuk pszichedelikus falfestményeit. Maya gyermekkori inspirációi a nagyszülei voltak: „Gyerekként a nagyszüleim megtanítottak hímezni, gyakran festettünk tojást, vagy batikoltunk. Azt hiszem ez volt először komoly hatással rám: nem csupán biztos kézre és kitartásra tanított, de a geometrikus formák szeretete is innen ered.”

Olek

A lengyel származású New Yorkban élő Olek nem festékszóróval díszíti a köztereket, hanem pihepuha fonálba öltözteti az utcán szembejövő tárgyakat és épületelemeket. Számára nagyon fontos, hogy a műveinek üzenete legyen, épp ezért gyakran bukkan elő a politika vagy a közélet kritikája kötéseinek szálai közül: „Számomra fontos, hogy a műalkotásaim két szinten működjenek: a vizuálisan és konceptuálisan egyaránt.”

Lady Aiko

Pop art és a tradícionális japán művészet motívumai keverednek Lady Aiko munkáiban, akárcsak személyiségében, hiszen a japán származású lány jelenleg New Yorkban alkot.

Faith47

Faith47 egy dél-afrikai művész, akinek lenyűgöző munkáit a spiritualitás határozza meg. „Semmi sem tart örökké… a szél vagy a nap előbb-utóbb eltűnteti a munkáimat, vagy leszedik őket. Csak egy villanás, amit talán egyesek meglátnak.” – mesélt a művész falfestményeiről

Shamsia Hassani

Hassani az egyik az első női graffiti művészeknek Afganisztánban, akik ráadásul nem félnek olyan elemeket felhasználni műveikhez, mint a tradícionális muzulmán női viselet, a burka. Hassani művészetével az afgán nők helyzetére szeretni felhívni a figyelmet: „Azt hiszem sokan vannak, akik elfelejtették, milyen tragédiákkal kellett szembenézniük az afgán nőknek. Én arra használom a festményeimet, hogy emlékeztessem az embereket. Szeretném kiemelni ezt a társadalmi problémát azzal, hogy burkában ábrázolom a nőket.”

Alice Mizrahi

A new york-i Mizrahi főként energikus és érzelmekben gazdag női portrékkal díszíti a város falait. Egyébként ő az egyik alapítótagja a Younite-ot, a női street art művészeket összefogó fórumot is. Művészetéről azt vallja, hogy az önkifejezés a legfontosabb: „Mindegy, hogy a festményeim a falakon, vagy a vásznon vannak, mindegyik én vagyok. Szeretem kifejezni magam, és jól érezni magam közben, nem szeretem a címkéket.”