A legmenőbb kórházfalak a beteg gyerekek gyógyulásáért

2015. február 09.
Ha egy gyerkőcnek kórházban kell feküdnie, az már rég rossz, de szegényeknek ráadásul a fájdalmon és ijedtségen kívül azzal is szembesülniük kell, hogy a jól megszokott, színes, barátságos és ismerős plüssállatokkal zsúfolt gyerekszoba helyett egy hideg, rideg szobában kell várniuk a gyógyulást. Épp ezért egy művészekből álló csoport két évig dolgozott azon, hogy az egyik londoni gyerekkórházból varázslatos, mesebeli helyet varázsoljanak.

A londoni Royal London Children’s Hospital gyerekkorház hivatalosan 2012 márciusában nyitotta meg kapuit, az elmúlt években pedig elkötelezett művészek egy csoportja rendszeresen látogatta a kórházat, hogy a hideg, fehér falak és a barátságtalan neonfény helyett egy színes, mesés világot teremtsen. Morag Myerscough, a csoport vezetője, Donna Wilson textilművész, a fából készült játékokat készítő Miller Goodman, a formatervező Tord Boontje, Chris Haughton illusztrátor és szőnyegtervező, illetve Ella Doran textildizájner közösen dolgoztak azon, hogy a beteg gyerekeknek vidámabb és gyorsabb legyen a gyógyulás.

Myerscough elárulta, hogy rengeteg stílus és irányzat inspirálta, mikor munkához fogott a kórházban: megihlette a cirkusz világa, az organikus dizájn, az art deco, az ázsiai kultúra és a viktoriánus építészet is. De ahogy mondja, a főcél mégis az volt, hogy egy színes, vidám környezetet teremtsenek, amiben a fiatal betegek egy kicsit jobban érezhetik magukat.

Az egyébként főleg különleges párnák készítésével foglalkozó Donna Wilson azt szerette volna, hogy a kórházi falak közé zárt gyerekeknek is jusson egy kicsi a természet szépségeiből, épp ezért hatalmas, hósipkás hegyekkel, zöldellő dombokkal, és háromdimenziós, fából készült elemekkel borította az épület falait. A műalkotásokban a kis betegek is segíthettek, például nyomdákkal díszítették a hegyeket.

Chris Haughton, aki gyerekkönyvek szerzője, és illusztrátora is, jellemző állatkaraktereit hozta el a londoni kórházba. Minden egyes szobában más-más állat „lakik”, ott van például az oroszlános, papagájos és halacskás szoba. A mesésen díszített szobákhoz ráadásul különleges fából készült játékok is járnak, amik Zoe Miller és David Goodman keze munkáját dícsérik. 74 különböző játék közül válogathatnak a gyerekek, melyeknek lényege, hogy kreatív módon, többféleképpen is felhasználhatóak. A művészek mind abban bíznak, hogy a szeretettel és tehetséggel készített tárgyak és dekorációk között a gyerekek is gyorsabban, vagy legalább jobb kedvvel épülhetnek majd fel.