Ez most a legjobb magyar regény

2015. március 24.
Idén tizedik alkalommal adták át az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó 3 millió forintot. Péterfy Gergely Kitömött barbár című nagyregénye már a harmadik kiadásnál jár, de borítékolható: (megint) pillanatok alatt elkapkodják a könyvesboltokból.

Péterfy jó tíz évig dolgozott a regényen, amelyet a Pesti Kalligram adott ki, és amelyet már tavaly év végén is az év könyveként emlegetett a szakma – gyakorlatilag karácsony előtt már csak előjegyzéssel juthattunk hozzá. A mai sajtótájékoztatón Winkler Nóra és Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök­vezérigazgatója mellett Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár (az idei zsűri elnöke) nyújtották át a jubileumi díjat a szerzőnek.

A Kitömött barbár egy különös barátság története. 1796-­ban Kazinczy Ferenc hétéves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel, és megismerje férje és egy különös idegen történetét.


Péterfy Gergely

A független, magánalapítású Aegon Művészeti Díj mindig az előző év legjelentősebb, magyar nyelven megjelent kortárs szépirodalmi alkotását ismeri el. Az eddigi díjazottak között találjuk például Spiró Györgyöt, Rakovszky Zsuzsát, Esterházy Pétert vagy Grecsó Krisztiánt is.

Idén a Kitömött barbár mellett további kilenc regény indult a díjért: Dragomán György: Máglya, Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – A Márk­változat, Havasréti József: Űrérzékeny lelkek, Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene, Szijj Ferenc: Agyag és kátrány – Fényleírás, Szilasi László: A harmadik híd, Térey János: Átkelés Budapesten, Tóth Krisztina: Pillanatragasztó, Závada Pál: Természetes fény.

Az ünnepélyes gálaest április 8­-án lesz, gratulálunk a szerzőnek.

Fotók: Valuska Gábor, Aegon Művészeti Díj