Hány évesnek nézel ki?

2015. május 03.
A rendszeres Facebook-használókkal a napokban biztosan szembe jöttek ismerősök fotói, felette egy olykor-olykor meglepő számmal. Mintha az életkoruk lett volna, csak nem mindig stimmelt a szám. Mindez a #HowOldRobot-nak köszönhető.

Óriási nézettséget ért el néhány nap alatt a Microsoft arc analizátora, a How Old Do I Look. A „felhő alapú, fejlett programok alapján működő” program a feltöltött fotó alapján megsaccolja az illető életkorát és a nemét is. Az eredmény néha kimondottan hízelgő, de előfordul, hogy évtizedekkel is „megöregít”.

A felhasználók persze ettől függően szidják, illetve dicsérik a programot, az viszont tény, hogy a weboldal beindítása utáni első 24 órában 15 ezren osztották meg az eredményüket a #HowOldRobot hashtaget használva.

„Elnézést, ha nem találtuk el a korodat és a nemedet, még fejlesztjük a programot” – ezzel a megjegyzéssel menti fel magát azonnal a program, ha esetleg nagyon mellélőtt.

Corom Thompson és Santosh Balasubramanian, a Microsoft mérnökei azt mondták, hogy őket is meglepte az óriási érdeklődés a site iránt, és az is, hogy az emberek nem csak ismert arcok fotóit töltötték fel, hogy megnézzék, hogy például Madonnát mennyire saccolja a gép, hanem a saját fotóikkal próbálkoztak és posztolták az eredményt.