Tampon törte derékbe a fiatal modell karrierjét

2015. július 04.
Lauren Wasser ígéretes modell karrier előtt állt, és alig 24 éves volt, mikor egy tampon miatt toxikus sokk-szindróma alakult ki a szervezetében. A váratlanul jött betegség majdnem a lány életébe került, végül térdtől lefelé amputálni kellett jobb lábát.

Twitter

A toxikus sokk-szindróma igen ritka betegség, de akár halálos kimenetelű is lehet. Legtöbbször a tamponhasználattal hozzák összefüggésbe, bár más esetekben – sőt, akár férfiaknál – is kialakulhat. Ennek ellenére tény, hogy a megbetegedések nagyából felénél a tampon tehető felelőssé: a szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető baktériumtörzsek okozhatják, melyek aztán a tampon anyagában, valamint menstruációs vérben szaporodnak. Ezek olyan méreganyagokat termelhetnek, amik aztán toxikus sokk-szindrómához vezethetnek.

Lauren Wasser, a fiatal modell 24 éves volt, mikor a betegség jelentkezett nála. Az életéért küzdött, végül az egyik lábával fizetett, amit sajnálatos módon amputálni kellett. Wasser mindössze kétéves volt csak, mikor már az olasz Vogue címlapján pózolt, és a karcsú szőkeség karrierje attól kezdve meredeken ívelt fölfelé.

2012 októberében leszaladt a közeli szupermarketbe, hogy tampont vásároljon magának a közelgő nehéz napokra – a Kotex márka Natural Balance változatára esett a választása. Később egy buliba ment, ahol azonban furcsán érezte magát, így úgy döntött, gyorsan hazasiet és inkább lepihen. A következő emléke már az volt, hogy egy rendőrtiszt ébresztgeti őt otthonában. Később kiderült, hogy egy aggódó barát törte rá az ajtót a rendőrség segítségével, ők találtak rá a magas láztól szenvedő, földön fekvő lányra. Ez még csak a szenvedések kezdete volt.


Facebook

Laurennél megállapították a toxikus sokk-szindrómát, és hosszadalmas, kellemetlen kórházi kezeléseknek vetették alá. Az igazi rossz hír akkor érkezett, mikor kiderült, hogy a lány egyik lába üszkösödni kezdett a betegség következtében. Térd alatt amputálták Lauren jobb lábát. 

Azóta a lány felépült, és rengeteget dolgozik azon, hogy megbarátkozzon megváltozott testével. De szeretné, hogy másoknak ne kelljen hasonló kínokat elszenvednie, ezért pert indított a tampont gyártó Kimberly-Clark ellen, és az azt forgalmazó üzletlánc ellen is.

Wassert nem a bosszúvágy hajtja, egyszerűen azt szeretné, ha világos tájékoztatással hívnák fel a figyelmet a tamponhasználat veszélyeire. Ahogy a fiatal modell fogalmazott: „A cigaretta megölhet, és ezt mind nagyon jól tudjuk – ha ennek ellenére dohányzunk, az a mi választásunk.” Ismernünk kell a veszélyeket ahhoz, hogy eldönthessük, vállaljuk-e a kockázatot.