Fogyatékos gyermekekért futnak a sztárok

2015. szeptember 14.
Puskás Peti, Horváth Éva, Szilágyi Áron és Kulcsár Edina már lázasan készül a 30. SPAR Budapest Maratonra, ahol fejenként 10 km-t lefutva jelentős összeggel támogatják a Csemete Alapítvány munkáját. A Holmes Place Egészségcentrum jótékony kezdeményezéséhez a táplálék-kiegészítőket forgalmazó BioTechUSA is csatlakozott.

A Csemete Alapítványt 2009-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a szociális otthonokban élő fogyatékos kisgyermekek és fiatal felnőttek életminőségén javítsanak. A független jótékonysági szervezet évek óta az adománygyűjtés kreatív formáját alkalmazza, a jótékony célú maraton futást.

„Szeretnénk ezt a módszert ismert fogalommá tenni Magyarországon, hisz’ a jótékony futás test-és lélekmelengető tevékenység egyaránt. A lényeg, hogy mielőtt valaki elindul egy futóversenyen, kiválaszt egy nemes célt és erre megpróbál támogatókat találni. Az adományt a lefutott kilométerek után adják. Természetesen nemcsak az összegyűjtött pénz jelenti a változást, hanem az a kollektív szívdobbanás, mely arra buzdít egy csapatot, hogy sporttal segítsen társain. Nagyon örülünk, hogy a SPAR Budapest Maratont ismert emberek, neves sportolók is teljesítik idén október 11-én, ezzel is támogatva a halmozottan sérült gyermekeket – foglalta össze a jótékonysági futás céljait Snow Andrea, a Csemete Alapítvány alapítója, elnöke.

Szilágyi Áron, Horváth Éva, Kulcsár Edina és Puskás Peti szívügye a futás és emellett a hátrányos helyzetű társaik segítése is. Ha ezt a két szenvedélyüket összeköthetik, akkor boldogok csak igazán. Nemkülönben Kozák Danuta kétszeres olimpiai, többszörös világ-és Európa-bajnok kajakozónk, Csőre Gábor és Pindroch Csaba színművészek, Vajda Attila olimpiai, többszörös világ-és Európa-bajnok kenusunk, Balzsai Károly profi boxolónk, valamint a Magyar Speciális Olimpia Szövetség olimpikon sportolói, Suha Levente és Velkei István, akik szintén szívesen álltak a nemes kezdeményezés mellé.

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek a Team Heartnak és ezzel támogathatom ezt a rendkívül nemes célt. A Csemete Alapítvány munkáját régóta figyelemmel kísérem, úgy gondolom, hogy kiváló kezdeményezéseikkel sok fogyatékkal élő fiatal és felnőtt arcára varázsolnak mosolyt. Évek óta a Holmes Place-ben edzem Kiss Áron szárnyai alatt, aki tudom, hogy most is ki fogja hozni belőlem a maximumot. 4-5 kilométerig biztos, hogy remekül megy majd a futás, de utána elő kell majd vennem a rejtett tartalékokat” – mosolyog olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron, aki már gőzerővel készül az októberi nagy megmérettetésre.

Horváth Éva és Kulcsár Edina is imád sportolni, erről árulkodik tökéletes alakjuk is. Ha pedig a futás mellé jótékony cél is társul, akkor rájuk mindenképp lehet számítani.

„Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a fantasztikus kezdeményezésnek, biztos, hogy a táv teljesítése alatt a gyermekek fognak a szemeim előtt lebegni, akikért érdemes végigcsinálnom. Rendszeresen edzem, sokat futok, így úgy gondolom, kevés is lesz nekem ez a 10 kilométer. Ki helyett teljesíthetem még?” – nevet Éva.

„Szépségkirálynőként mindig remek formában kell lennem, így alapvetően edzett vagyok és igyekszem a táplálkozásra is maximálisan odafigyelni. Köszönöm a Csemete Alapítványnak és az összes támogatónak, hogy rám is számítanak, és egy ilyen testet és lelket melengető nemes ügy mellé állhatok” – teszi hozzá Kulcsár Edina.

Puskás Peti szívügye a sport, ha teheti, gyakran eljár edzeni, ám a nyár alatt, a próbák és koncertek között kevésbé tudott hódolni ennek a szenvedélyének. Most azonban újra kondiba hozza magát és közben a gyermekeknek is segít.

„Nyáron kicsit elkényelmesedtem, így mindenképp nagyon jót fog tenni, ha ismét elkezdek edzeni. Az meg csak hab a tortán, hogy ezzel a fogyatékkal élő társaimat is támogatom. Mindig szívesen veszek részt hasonló jótékony akciókban, nagyon tetszik a Holmes Place kreatív ötlete. Minden energiámmal azon leszek, hogy teljes erőbedobással teljesítsem a távot és ezzel közvetett úton mosolyt csaljak a fiatalok arcára” – mondja lelkesen Puskás Peti énekes.

A szívet melengető kezdeményezés ötletgazdája a Holmes Place Egészségcentrum, mely a közeljövőben több jótékonysági akciót szeretne összekapcsolni a sporttal, az egészséges életmód kiemelt szerepével.

„Szeretnénk még több jótékony kezdeményezéssel felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a támogató akciók és a sport szeretete szorosan összekapcsolódhat. Ezért álltunk most a Csemete Alapítvány nagyszerű kezdeményezése mellé, miszerint futással is lehet segíteni a hátrányos helyzetű társainknak. A SPAR Budapest Maraton kitűnő terep, hogy együtt, hírességekkel karöltve valósítsunk meg egy nemes célt. Természetesen teljes szakmai hátteret és profi edzői segítséget biztosítunk a sztároknak, hogy maximálisan felkészüljenek a táv teljesítésére. Valamint akik nálunk, a Holmes Place-ben regisztrálnak a futóversenyre, nevezési díjuk 20%-ával máris a Csemete Alapítvány munkáját támogatják és hozzájárulnak az év végi célunkhoz. Ugyanis 2015 végére 5 millió Ft-ot szeretnénk összegyűjteni az alapítványnak, melyből egy kisbuszt vásárolnak majd” – beszélt a kezdeményezésről Noam Yitzhak, a Holmes Place ügyvezetője.

A Holmes Place mellett a BioTechUSA a nemes küldetés másik fő támogatója. A táplálék-kiegészítőket forgalmazó cég az állóképességi sportolók számára kifejlesztett Endurance termékcsaládjával segíti a versenyzők felkészülését.

„A BioTechUSA rendkívül büszke arra, hogy egy olyan kezdeményezés egyik fő támogatója lehet, ahol a sport segítségével tehetünk másokért. Cégünk küldetése a sport és az egészséges életmód népszerűsítése és támogatása. Szeretnénk felhívni a figyelmet a jótékony célú maratoni futásra. A futás egyfelől a sportolás egyik legegészségesebb és legegyszerűbb formája, másfelől pedig nagyszerű adománygyűjtő modell, ami azonban Magyarországon még kevéssé ismert. Közreműködésünkkel azt a szabadságot szeretnénk megadni a Csemete Alapítvány gyermekeinek, amit a sport is ad. Hiszen a szabadság és a sport mindenkit megillet, épet és fogyatékkal élőt egyaránt” – mondta el Bíró Ferenc marketing igazgató.

A hírességek már most kitűnő formában vannak, és alig várják, hogy október 11-én boldogsággal a szívükben átszakítsák a célszalagot, hisz’ ezzel a futással nem csak a testük, de a lelkük is felüdül.