A szelfibottól máris több ember halt meg, mint cápatámadásban

2015. október 30.
Vajon mennyit ér egy tökéletes szelfi? Ennyit egészen biztosan nem.

Először is szögezzük le, hogy ezzel a cápatámadásos dologgal példálózni közepesen alattomos dolog, mert cápatámadásban meglepően kevesen veszítik életüket. Ugyanakkor ez nem változtat azon a tényen, hogy a szelfibot miatt máris többen haltak meg, mint amennyi elfogadható volna, ami jelesül a 0-t jelentené.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Nem régiben egy 66 éves japán férfi veszítette életét a szelfibot miatt, mikor a tökéletes szelfi elkészítése közben lebucskázott a Taj Mahal lépcsőin. Ő a huszadik ember, akinek a szelfibot okozta a végzetét, ezzel szemben a cápák csak nyolc embert öltek meg ebben az évben. Nagy port kavart annak a férfinak az esete, akit villámcsapás ért, és mit ad isten, épp fémből készült szelfibotja közvetítette az égi csapást a testébe. Ez lehetne akár posztmodern társadalomkritika is, de nem az. Csak figyelmetlenség és gondatlanság. 

Rengetegen és rengetegféle módon fogalmazták már meg azt, hogy manapság képernyőn nézzük az életet, míg a valódi képek elsuhannak mellettünk. Ez szó szerinti veszélyforrássá válik olyankor, mikor a telefonunk képernyőjén mosolygó arcunk az egyetlen, amit a külvilágból érzékelünk. Izgalmas dolog várni a lájkesőt egy jól ellőtt szelfi után, de azért ne felejtsünk el nézni. A lábunk elé, a fejünk fölé, bármerre a telefon képernyőjén kívül is.