„Hangemberek vagyunk” – Interjú Cesar Millan kutyaviselkedési szakemberrel

2015. november 13.
A világ leghíresebb kutyasuttogóját egy budapesti szállodában bírtuk szóra. Kiderült, hogy a pitbullok tényleg nem vérszomjasak, a lámák remek tanítók, a lusta újságírók meg olyan kutyát válasszanak, aki boldogan lustálkodik velük.


Cesar Millan

21 évesen, néhány dollárral a zsebében szökött át a mexikói–amerikai határon. Tijuanából indult, San Diegóba érkezett. Néhány szót tudott csak angolul, az amerikaiakkal eleinte csak nehezen, a kutyákkal annál könnyebben megértette magát. Első munkáját egy kutyakozmetikai szalonban kapta: kutyákat, majd limuzinokat gondozott. Dolgozott mások keze alá, majd megnyitotta saját kutyaiskoláját. Első hollywoodi kliense Will Smith felesége volt, de hamarosan Ridley Scott, Michael Bay és Vin Diesel is Millant hívta, ha gondok adódtak a házi kedvencekkel. És Cesar jött, suttogott, és a kutyák lenyugodtak. Hogy mindez nemcsak mese, hanem maga a valóság, azt először A csodálatos kutyadoki című tévésorozatban tapasztalhatta meg a világ. Millan egy csapásra tévés celeb lett, kutyás birodalma azóta is nőttön-nő: a világ leghíresebb kutyasuttogója, a magát kutyaviselkedési szakemberként meghatározó híresség december 19-én a Papp László Budapest Sportarénában mutatja be egy élő show keretében tudományát.


A cikk szerzője kutyájával, Pollival

Van egy másfél éves dalmatám, Polli. Nincs olyan reggel, hogy ne próbálná meg ellopni a gyerekek nutellás kalácsát az asztalról. Mit csinálok rosszul?
Attól tartok, nem tette egyértelművé még Polli számára, hogy hol húzódnak a határok. Az étel szagának egyetlen kutya sem bír ellenállni, de ha ki vannak jelölve a határok, akkor a nutellás kalácsok és a gyerekek is biztonságban érezhetik magukat. A leggyakoribb hiba, ha a már ágaskodó kutya orra elől odébb toljuk az ételt – ez csak arra ösztönzi a kutyát, hogy folytassa az akciót. Az sem sokat segít, ha felindultan kiabálni kezdünk, hogy „nem, Polli, ne csináld!”. Csak úgy óvhatjuk meg a kalácsot, ha kijelöljük azt a területet, ami a miénk. Persze ezt sem lehet ordítozva, idegesen. A kutyának éreznie kell, hogy urai vagyunk a helyzetnek. Ha nem ezt sugalljuk, akár a falnak is beszélhetünk. A kutyával való kommunikáció során hajlamosak vagyunk túl nagy jelentőséget tulajdonítani a hangnak – hangemberek vagyunk, pedig nézzen csak meg egy macskát, igazán nem kerül nagy hangadásba, hogy kijelölje a maga területét, hogy eddig, és ne tovább. A kutya megérzi, ha az ember idegességében emeli fel a hangját, és ha ezt megérzi, már vesztettünk is.

Ha elmondom, hogy dalmatám van, a legtöbb ember csak legyint, és lemondóan mosolyog, merthogy a dalmata az általános vélekedés szerint makacs, nehezen kezelhető fajta. Igazuk van a legyintőknek, vagy nincs olyan, hogy eleve problémás fajta?
Ugyanolyan sztereotípia ez, mint hogy a pitbullok vérszomjas fenevadak. Egyszóval humbug az egész.

Egy nem túl sokat mozgó, a lustaság határait feszegető újságíróhoz milyen kutyafajta illik?
Nincs olyan fajta, amelyet külön az újságírók mozgásigényéhez teremtettek volna. Ismerek olyan dalmatákat, akik akkor boldogok, ha egy kanapén tölthetik az életüket, mások virgonc természetűek, és inkább egy tágas rét látványa hozza izgalomba őket. Az emberek sokszor elkövetik azt a hibát, hogy fajtát választanak, pedig egy fajtán belül mindenféle természet megtalálható. Azt kell megtalálni, hogy egy adott fajtán belül melyik az a kutya, amelyik passzol az életmódunkhoz. A lényeg, hogy a kutya energiaigénye minden áldott nap ki legyen elégítve.

Napi háromszor harminc perc séta megteszi?
Minden attól függ, hogyan sétáltatja a kutyát. Ha a kutya méterekkel maga előtt cikázik, ön meg csak fut utána, akkor önt sétáltatja a kutya, és nem ön a kutyát. Az nem sokat ér.

Önnek hány kutyája van?
Húsz. Az amerikai törvények szerint három kutyánál többet nem sétáltathat egyszerre az ember és a póráz minden esetben kötelező. De nekem szerencsém van, ott a saját rancsom.

Ahol nemcsak kutyákat tart, hanem egy lámát is. A láma segít a kutyák megrendszabályozásában?
Lorenzo, a lámám nem annyira a kutyák, mint inkább az emberek megrendszabályozásában segít. Lorenzo ugyanis felettébb kíváncsi természet. Ha vendég jön, megrohamozza. Bajba kerülhet az, aki nem tudja elég gyorsan kijelölni a személyes terét. Lorenzo sokakat megtanított már arra, hogy pillanatok alatt kijelöljék a határaikat. Higgye el, a láma remek tanító.

Az amerikaiak élen járnak a kutyák elkényeztetésében?
Még nem volt tévéműsorom, de már elég ismert voltam kutyás körökben, amikor megkeresett egy dúsgazdag kutyatulajdonos, és tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot. Százezer dollárt ajánlott, ha egy hét alatt helyre teszem a kutyáit. Két west highland white terrierje volt, nem jöttek ki egymással. A két kutya privát repülőgépen érkezett New Yorkból Los Angelesbe, külön-külön gépen jöttek. Mindkét kutyához két pilótát és egy kísérőt szerződtetett a gazdájuk. Azt hiszem, megválaszoltam a kérdését.


Cesar Millan

Szívesen lennék kutya ebben a háztartásban. Milyen más túlkapások népszerűek a gazdag kutyások körében?
Gyémántokból kirakott nyakörvek, luxuságyak, efféle csekélységek. Neveket nem mondhatok, de az egyik Bel Air-i kliensem olyan lakhelyet építtetett a kutyáinak, ami úgy fest, mint Beverly Hills főutcája, a Rodeo Drive kicsiben. Minden egyes kutyára külön szakács főz és saját bejárónőjük is van, aki naponta kétszer megeteti őket. Rodeo Drive ide, szakács oda, a kutyák fújtak egymásra, ezért hívtak, hogy segítsek.

A csodálatos kutyadoki című könyvében a hollywoodi sztárkliensei kutyagondjai is szóba kerülnek. Will Smithről például azt írja, hogy nem ő, hanem a felesége Jada Pinkett Smith az erősebb kezű kutyás a családban. Lehet, hogy Hollywood legnagyobb akcióhőse nem bír a kutyákkal?
Na jó, de Will Smith csak eljátssza az akcióhőst, a kutya viszont nem játszik szerepet. Náluk Jada tartja kézben a kutyákat, ezt Will is elismeri. Jada inkább a megérzéseire hallgat, míg Will inkább intellektuális beállítottságú, és ez a kutyákhoz való viszonyukon is jól látszik. Will hatalmas termet, mellette Jade valósággal eltörpül, ám ez mégsem számít, ha például szembe jön egy idegen kutya. Ha helyzet van, ott Jada az úr, ő azonnal kézbe veszi az irányítást, míg Will inkább filózik egy sort.

És Vin Dieselnek milyen kutyagondjai vannak?
Rég nem láttam őket. Akkor foglalkoztam a kutyájával, amikor az első Halálos irambant és az xXx-et forgatta. Egy cane corsója volt.

A kutyák gyakran hasonulnak a gazdáikhoz vagy fordítva. Vin Diesel kutyája mennyire hasonlított Vin Dieselre?
A kutyák olyannyira képesek azonosulni, hogy még a gazdájuk járását is átveszik.

Illegális bevándorlóként érkezett Mexikóból az USA-ba. Érték hátrányos megkülönböztetések?
Naná, hogy értek! Ez volt az első leküzdendő akadály. Egyszerű emigráns voltam, mint sokan mások. Persze rosszul is elsülhetett volna a dolog, sokan hagyják ott a fogukat határátkelés közben. Elsodorhatott volna például a folyó, sokan végzik így. Idősek, terhes nők, a szüleik vállain utazó gyerekek teszik meg ugyanezt az utat minden nap. A többség nem éli túl. Nekem szerencsém volt Ráadásul ez az egész a maffia biznisze; ha át akarsz jutni, rájuk kell bíznod az életedet. A rabszolgájukká válsz. A lehető legnaivabban vágtam neki az útnak, de végül is átértem, igaz, megszegtem a törvényt. Később ezért bírságot kellett fizetnem, amit meg is tettem. Amerika elégedett lehet velem, mert már jó ideje jelentős mennyiségű adót fizetek. Azt hiszem, ma már örülnek annak, hogy átszöktem a határon.

Kutyaviadalt látott már élőben? Nem a kutyafuttatók kisebb-nagyobb összecsapásaira gondolok, hanem a véres alvilági viadalokra…
Soha még csak a közelében sem mentem ezeknek, de mégis találkoztam a résztvevőkkel. Mert mit csinálnak a bandatagok, ha már nem látják hasznát a harcra tartott kutyáknak? Kihajítják őket. A tévésorozatom az ilyen, kihajított kutyákkal kezdődött. Egy alkalommal tizenhat pitbullt menekítettem meg az utcáról. Egyikükre, Rosaline-re, gázolajat locsoltak, és felgyújtották. Mindezt azért, mert veszített a harcban. A legtöbb ilyen kihajított kutya halálra van ítélve. Én befogadtam, amennyit csak tudtam és igyekeztem testileg-lelkileg meggyógyítani őket. Cserébe nagyszerű alanynak bizonyultak a tévésorozatomban. Én segítettem nekik, ők segítettek nekem. A csodálatos kutyadoki első évada tele van hányattatott sorsú pitbullokkal.

Az interjú rövidebb változata a Marie Claire magazin decemberi számában jelent meg.
Cesar Millan a Papp László Budapest Sportarénában