Afrikában is segítenek magyar önkéntesek

2015. december 11. |

Csordás Ágnes afrikai tapasztalatairól – és érzéseiről – mesélt a Marie Claire-nek. Januári számunkban pozitív példákat gyűjtöttünk össze, biztosan te is találsz közöttük támogatandó ügyet.

Csordás Ágnes 30 évesen kezdett munka mellett önkénteskedni. Először 2008-ban járt Kenyában a Taita Alapítvány Afrikai Gyermekekért által támogatott árvaházban. Két hónapot töltött az árvaházban, ahol akkor 28 gyerek élt. Aztán 2014-ben újabb két hónapra utazott Kenyába – akkor már 40 gyerekhez –, és az alapítvány fejlesztési projektjeivel is foglalkozott. Emellett a nagyszalontai gyermekotthonban is vállal önkéntes munkát, részt vesz a TeSzedd!-kampányokban, és a Mikulásgyárnak is segít.

Fel tudsz idézni olyan pillanatot, amikor érezted, hogy ez több lesz egyetlen alkalomnál?

Amikor egy este a kenyai árvaházban, miután lefektettem a gyerekeket, az egyik kislány, akit Mbinyának hívtak (az édesanyja meghalt, amikor a testvére született), kijött utánam. Mondta, hogy nem tud aludni, aztán hogy „I love you”. De minden alkalommal megerősödött bennem az érzés, amikor láttam a gyerekeken, hogy tanulni, fejlődni szeretnének, sikereket elérni, és hogy ebben segíteni tudok nekik.

Mi az, amit bármelyikünk bármikor megtehet?

Van, aki a támogatóinkkal tartja a kapcsolatot, van, aki az önkéntesekkel. Néhányan eljönnek velünk afrikai iskolai napot tartani, más koncertet szervez, és a bevételt felajánlja a kenyai gyerekeknek. Vannak, akik cikket írnak a munkánkról, és így szereznek támogatókat. Akinek nincs ideje, az anyagilag is segíthet: havi 3000 forint a támogatás, ha valaki jelképes örökbefogadó szülő szeretne lenni.

Mi a legfontosabb, amit a kinti útjaid során megtanultál?

Hogy egyedül nem lehet boldogulni. Nagyon fontos a közösség és a közös munka, a közös tanulás, egymás elfogadása és szeretete. És itthon mindennap hálát adok a csapból folyó tiszta vízért és a világításért.

Szerinted mi a legnagyobb tévhit a külföldi önkénteskedéssel kapcsolatban?

Hogy csak úgy lehet csinálni, hogy a nonprofit szervezetek jól lehúznak anyagilag, és sok időt kell nekik előtte dolgozni. Ahogy az sem igaz, hogy csak 30 év alattiak mehetnek.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Riporter