Elég a nők megcsonkításából

2015. április 07.
Világszerte még mindig rengeteg fiatal lányon végzik el a nőinemiszerv-csonkítást. A számok megdöbbentőek, és bár tapasztalható némi javulás, az eljárás megszűnése még mindig nagyon messze van.

A magyarul nőinemiszerv-csonkításnak, vagy női körülmetélésnek nevezett eljárás, angolból rövidítve FGM – female genital mutilation/cutting – bizonyos afrikai, ázsiai és közel-keleti népcsoportok körében évszázadok óta bevett gyakorlat. Az eljárást alkalmazzák Európa és Észak-Amerika egyes részein, ahová gyakran érkeznek bevándorlók olyan országokból, ahol a lányok megcsonkítása hagyománynak számít. A kínzó fájdalom mellett a lányok megcsonkítása komoly vérzést vagy fertőzéseket okozhat, ideértve a HIV-fertőzést is, mivel a lányokat jellemzően ugyanazzal a sterilizálatlan pengével vágják meg. A további kockázatok közé tartozik a meddőség, vagy a szülés közbeni komplikációk. Közvetve vagy közvetlenül, a női nemi szervek megcsonkítása akár halálhoz is vezethet.


Etióp kislányok, akiknek már nem kell átélniük a kínokat – édesanyjuk másképp döntött.

Az elmúlt 25 évben nagymértékben megnövekedett az FGM tiltására irányuló törekvések száma. Összességében elmondható, hogy annak valószínűsége, hogy egy lányt mamegcsonkítanak, körülbelül harmadával alacsonyabb, mint három évtizeddel ezelőtt volt. A változás üteme ugyanakkor országokon belül és azok között egyaránt egyenlőtlen: a csonkítások számának csökkenése azokban az országban jelentős, ahol az eljárás előfordulása egyébként is alacsony, mint például Beninben, Kamerunban, Ghánában és Togóban. A Közép-afrikai Köztársaságban, Irakban, Libériában és Nigériában az FGM előfordulása megközelítőleg a felére esett vissza. Más országokban azonban a nők nemi szervének megcsonkítása továbbra is majdhogynem általános. Igaz ez Dzsibutira, Egyiptomra, Guineára és Szomáliára, ahol a beavatkozás gyakorlata továbbra is a nők 90 %-át érinti. Minden javulás ellenére, a következő évtizedben megközelítőleg 30 millió ma élő lánygyermeket fognak megcsonkítani. Ez a szám pedig az érintett országban élő lányok népességének növekedésével továbbra is emelkedni fog.

A közösségi fellépésnek és a törvényi szabályozásnak köszönhetően az elmúlt 30 évben egyharmaddal kevesebb gyereklány szenvedi el a nemiszerv-csonkítás kínjait Kenyában és Tanzániában. A Közép-afrikai Köztársaságban, Irakban, Libériában és Nigériában a csonkítások száma már a felére esett vissza. A szemlélet is folyamatosan változik: a legfrissebb adatok szerint azokban az országokban, ahol a nőinemiszerv-csonkítás mindennapos gyakorlat, az emberek túlnyomó többsége úgy véli, hogy azt meg kell szüntetni, de az erőteljes társadalmi nyomás miatt mégis még mindig arra kényszerítik lányaikat, hogy vessék alá magukat az eljárásnak.