2015 öt legjobb női beszéde

2015. december 30.
2015 a végéhez közeledik. Idén legalizálták az azonos neműek házasságát az államokban és legutóbb Görögországban is engedélyezték az élettársi viszonyt, a feminizmus pedig is egyre szélesebb körben válik ismertté – globális támogatást nyerve. A nők oktatására egyre több szervezet hívja fel a figyelmet, és még talán soha nem beszéltünk ilyen sokat a nemek közötti egyenlőtlenségekről, mint most. Sütkérezzünk hát a nemzetközi feminista dicsőségben az alábbi, 2015-ös idézetekkel. Kattints a Nők Lapja Café Blog Girlpower bloggerének összesítéséért!


Profimédia – Red Dot

1.”Amikor azt mondtad a beszédedben: ‘Ha nem most, akkor mikor? Ha nem én, akkor ki?’, akkor úgy döntöttem, nincs azzal semmi baj, ha feministának vallod magad. Szóval én feminista vagyok, és mindannyiunknak feministának kellene lennünk, mivel a feminizmus az egyenlőség egy másik kifejezése” – Malala Yousafzai az Emma Watsonnal történő beszélgetés során novemberben.

2.”Jelenleg mindösszesen 20 nő van a szenátusban, ezért fontos számomra, hogy arra bátorítsam a nőket, hogy pályázzanak. De ugyanilyen fontos, hogy egyes férfiak pedig fogják be a szájukat. Ez nem azt jelenti, hogy mi nők nem becsüljük a gondolataikat, hanem azt, hogy nem értékeljük mindet. A világnak nincs szüksége arra, hogy mindenről legyen véleményed. Például arra, hogy a nőknek mit kellene csinálniuk a testükkel. Csend legyen.” – Claire McCaskill szenátor, a The Late Show Stephen Colberttel című műsorban szeptemberben.

3.”Minden nőnek üzenem: igen, meg tudjuk csinálni. Remélem azzal, hogy megnyertem ezt a díjat, inspirálok sok-sok-sok nőt… hogy ők is itt álljanak ezen a színpadon, és ők is átvegyék Az Év Sportolója-díjat. Úgyhogy hölgyeim, igen, meg lehet csinálni!” – Serena Williams, az Év Sportolója díjátadóján, ahol beszélt a testszégyenítésről és a kritikákról is, amivel karrierje során oly sokszor meg kellett küzdenie. “Volt már olyan, hogy valaki a bőrszínem miatt nézett keresztül rajtam, de olyan is, hogy azért vettek semmibe, mert nő vagyok. Ha akkor hallgatok a kritikusokra, akik azt mondták, soha nem fogok Grand Slamet nyerni, akkor most nem állnék itt több mint 21 Grand Slam címmel a kezemben”.

4. “Mint First Lady, anya és emberi lény, nem tudok elmenni ezek mellett a lányok mellett, és azt tervezem, tovább hallatom a hangom értük életem végéig. Tovább sürgetem a világ vezetőit, hogy fektessenek be, és teremtsenek olyan társadalmakat, ahol megbecsülik őket. Azt tervezem, hogy elérem a helyi vezetőket, családokat és lányokat, hogy felhívjam a figyelmüket a lányok iskolába járásának erejére” – Michelle Obama a The Atlantic nevű újságban írt esszéjében a Let Girls Learn kezdeményezésről.

5. “Hadd mondjak valamit: az egyetlen dolog, ami a fekete nőket megkülönbözteti bárki mástól, az a lehetőség. Nem tudsz nyerni Emmy-t olyan szerepért, ami nem is létezik” – Viola Davis, miután átvette az Emmy-díját szeptemberben.

A további listavezető idézetekért kattits ide!