Szaúdi nők – félúton régi és új között

2016. február 10.
Nincs a földkerekségen még egy ország, ahol olyan szigorú szabályok különítenék el egymástól a nőket és a férfiakat, mint Szaúd-Arábiában. Újabban már érvényesülnek bizonyos csekély, de fontos változások a nők életében, a tavaly elhunyt Abdullah ibn Abdel-Aziz király új munkaerő-politikája azonban fölszította a régi vitát: hogyan lehet a nő modern úgy, hogy közben megmaradhat hagyományhű szaúdinak?

A szaúdi nők között sokan tartják elképzelhetetlennek, hogy férfival dolgozzanak. Illetve ha ők maguk el tudnák is képzelni, férjük, szüleik, megrögzötten maradi rokonaik biztosan tiltakoznának, mondván: más muszlim országokban ezt lehet, de tisztességes szaúdi nő nem teheti!

Azért vannak már nők Szaúd-Arábiában, akiknek nem okoz gondot a férfi kollégák jelenléte. Az elmúlt tíz esztendőben több tízezer szaúdi nő tanult külhoni egyetemen állami ösztöndíjjal, és miután hazatértek, sokan kezdték szorgalmazni a változást. Núf Hasszán össze tudta hangolni személyes meggyőződését és a munkahelyi létet: irodájában mindig nagyon odafigyel rá, hogy férfi még véletlenül se érhessen hozzá. „Ó, nem a fertőzésveszélyről van szó; nem attól félek, hogy esetleg valami bacilust találok hazavinni a gyerekeknek. A hitem tiltja, hogy az apámon, a nagybátyámon és a fivéremen kívül más férfihoz érjek. A nő, aki betanított az üzemben, megértette az indokaimat” – magyarázta. A becenevét is ezért kapta, tette hozzá, közben úgy kacagott, hogy majdnem legurult a pamlagról: „Úgy hívnak: Núf-Asszonyság-Aki-Nem-Hajlandó-Kezet-Fogni.”

Núf Hasszán határozott és eszes nő. Huszonévesen kosarat adott kérőinek, hiába győzködte a családja; szerelméhez, Számihoz akart hozzámenni. Kamaszkorában legalább tízszer megnézte a Titanicot: Szaúd-Arábiában nincs mozi, de dvd-n (a konzervatív sejkek tiltakozása ellenére) hozzá lehet jutni filmekhez. Megjegyzésemre, miszerint a film hősnője hajadon, mégis látni egy szexjelenetben, Núf nem jött zavarba: „Sebaj, ő egy egészen más kultúrában nőtt föl.”

Azért bocsátom mindezt előre, mert szeretném, ha megismernék kicsit Núfot, mielőtt még a hálószobában fölvenné valamelyik abajáját. Szaúd-Arábiában a nőknek nyilvános helyen ezt a bokáig érő köpenyt kell viselniük. Rám is érvényes volt a szabály, ám régi abajám már viseltes volt, így Núf megígérte, hogy Számival eljönnek velem a bevásárlóközpontba, és segítenek újat választani. Rijádban Núf csakis fekete abajában járt, de tudta, hogy a szabadabb szellemű kikötővárosban, Dzsiddában színeset is lehet kapni. Aki Rijádban lép ki színes abajában az utcára, azonnal fenyegető tekintetek kereszttüzében találja magát, sőt számíthat rá, hogy felelősségre vonja a vallási rendőrség járőre.

A szaúdi nők életéről még többet olvashatsz a National Geographic februári számában!