München vibes – ékszerkiállítás német módra

2016. február 24.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili ezen a héten a müncheni Inorghenta ékszerkiállításról számol be nektek.

A precíz és szabályszerető német városról nem feltétlenül a drágakövek csillogása jut eszembe. Mégis alig várom minden évben, hogy itt legyek, mert ugyan nem ez a legnagyobb éves kiállítás, de remek kis csodákat lehet felfedezni. A második nap a kedvencem, amikor túl vagyunk a „hivatalos” programokon és elmélyedhetek a kövek válogatásában.

A dizájn egyszerűen lenyűgöző, a helyi kiállítók és a szervezők is nagyon kitettek magukért. Idén a hatalmas papír-kollázs installációk voltak a befutók, melyek 3D formában a folyosókra voltak kitéve.

A németek szakmailag is a toppon vannak: rengeteg “boutique” csiszoló üzemük van. Ezek általában családi vállalkozásokból növik ki magukat, és az a különlegességük, hogy egyedi csiszolási formákat alakítanak ki melyek egyedülállóak a világon. Természetesen az egyedi formálhatósághoz rendkívül fontos a magas minőségű nyersanyag használata és a híres német precizitásra épülő hosszas kidolgozás. Van amikor hónapokig dolgoznak egy kövön, hogy a megfelelő végeredményt érjék el.

Teljesen megbabonáznak ezek a különlegességek, alkotói fantáziám rögtön szárnyalni kezd. Van amikor a legegyszerűbb terv emeli ki a követ, de néha még az ékszer is lehet extrém körülötte.

Általában a csiszoló üzemek kialakítják a ráuk leginkább jellemző formát, amit aztán egyből fellehet ismerni az ékszerekben. Egyik kedvenc ilyen üzemem az Atalier Munsteiner. Stílusukat a geometrikus, absztrakt és modern formák határozzák meg. Rengeteg nemzetközi díjat nyertek és New Yorkban és képviseli őket egy neves galéria. Köveiknek a “Fantasy-cut” elnevezést adták, mint úttörők a szakma ezen területén.

De a többiektől is gyűjtöttem nektek, nézzétek ezt a gyönyörű amforát, Bourbon liliomot vagy épp ezt a levél formát.

Végül pedig bemutatom nektek a Bulder opált, melyből már én is készítettem medált. Igazi nemes kő, melyet Ausztráliában bányásznak. Egy barnás alap kőbe épülnek be az opál darabok, és amitől valóban egyedi az az, hogy nem a megszokott fehér hanem csodás kék árnyalatokban pompázik. Természetesen nincs két egymáshoz hasonló, viselésük pedig valóban egyedi ízlésre vall! Ugye, rajta van már a bakancslistátokon?