Fiatal magyar kutatónő is L’Oréal díjazottjai között!

2016. március 29.
Idén is összeült a nemzetközi tudományos élet jó néhány nagynevű képviselője Párizsban, hogy átnyújtsák a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért 2016 díjait és ünnepeljék a díjazottakat: öt kiemelkedő kutatónőt, valamint 15 fiatal tehetséget, köztük dr. Farkas Esztert, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringést kutató orvosát.

A magyar díjazott, dr. Farkas Eszter

A kutatónők március 24-én a párizsi Sorbonne Egyetem Nagytermében vehették át a díjat, az öt életműdíjas kutató fejenként 100 ezer eurót, a 15 fiatal tehetség pedig fejenként 15 ezer eurót vehetett át, hogy tovább folytathassák tudományos munkásságukat. Kitartásukat, kreativitásukat és kiemelkedő munkásságukat díjazta a program, amelynek 1998 óta célja, hogy fontos kutatásokat támogasson a tudomány minden területén.

Az elmúlt 18 évben a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért program 92 kutatónőt díjazott és további 2438 tehetséges nőt támogatott, akik azért dolgoznak, hogy a világot egy jobb hellyé tegyék. A soha nem látott globális változások tükrében, mint a klímaváltozás, az egészségmegőrzés vagy a megújuló energia, az ő felfedezéseik új megoldásokat nyújtanak a legfontosabb kérdésekre.

A felfedezéseik új megoldásokat és válaszokat nyújtanak alapvető kérdésekre, melyek világszerte hatással vannak az emberek életére. Az áttörő innovációik egész tudományos területeket fejlesztenek és újabbakat nyitnak. A díjazottak munkássága és kutatásai olyan témákat érintenek, mint a betegségek gyógyítása, az élelmiszerellátás fejlesztése, a fenntartható fejlődés biztosítása, bolygónk védelme, vagy a világegyetem megértése, hozzátéve, hogy a tudás az élet egyik alappillére.

Idén öt briliáns nőt díjaznak a következő régiókból: Afrika és az Arab Államok, Ázsia, Európa, Dél- és Észak- Amerika. A díjazottakat több mint 2600 vezető tudós jelölte szerte a világról, majd egy, 13 nemzetközileg elismert, neves tudósokból álló független zsűri választotta ki őket. Elizabeth H. Blackburn professzor, aki 2008-ban megkapta a L’Oréal–UNESCO a Nőkért és Tudományért díjat, majd 2009-ben a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat, lett idén a zsűri elnöke, és az első nő a  díj történetében, aki betölti ezt a pozíciót.

Minden díjazottnak és dr. Farkas Eszternek is szívből gratulálunk az elismerésért!