A NASA Research Parkba nyert képzést az innovációs verseny fiatal győztese

2016. április 19. |

Az 5. regionális Global Impact Competition 30 000 USD értékű fődíját a lengyel Anna Wojdecka kapta, aki ezzel bekerült a Singularity University nyári Global Solutions Programjába. A program már számos tehetséges fiatalnak biztosított lehetőséget arra, hogy elindítsa saját innovációs fejlesztését.

Idén 7 finalista versenyzett a díjért Budapesten, amelyről a Darlene Damm vezette zsűri hozta meg a döntést. A kihívás továbbra is olyan projekt kidolgozása volt, ami az exponenciálisan fejlődő technológia alkalmazásával egymillió ember életére gyakorol kedvező hatást a régióban, 3 éven belül.

Az Anna Wojdecka által tervezett Lumo egy kézi készülék, amely egy papírlap felületét leolvasva a vizuális információt taktilis és audio visszacsatolássá fordítja. Tartozik az eszközhöz egy toll is, amely lehetővé teszi a felhasználó számára a rajzolást, tehát grafikus információ létrehozását is, a befogadáson túl.

Általános a feltételezés, hogy a vakok nem tudnak geometriával foglalkozni, ezáltal természettudományi vagy mérnöki tanulmányokat folytatni, ugyanis ezek nagyban támaszkodnak vizuális információra. Ugyanakkor a kutatások szerint a születésüktől vakok is megértik a perspektívát és a figuratív skicceket, és maguk is tudnak vázlatosan rajzolni. Ennek ellenére valóban nagyon elenyésző a számuk a STEM szakmákban. Léteznek szövegek, diagramok és grafikonok leolvasására alkalmas megoldások, de ezek többnyire nagyon drágák és külön tananyag elkészítését igénylik. Azonnali visszajelzés nélkül a rajzolás is nagy nehézséget jelent. A Lumo segítségével a vak és gyengénlátó felhasználók formákat, grafikonokat, sőt színeket olvashatnak le közvetlen módon bármilyen papírlapról vagy könyvből, és színes rajzokat készíthetnek.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Tényleg visszafordítható az abortusz? abortusz

Tényleg visszafordítható az abortusz?