Fákkal és hüvelyesekkel a globális felmelegedés ellen

2016. április 21.
2016. április 22-én világszerte a Föld napját ünnepeljük. Minden évben ugyanezen a napon 192 országban közel egymilliárd ember közös énekléssel, és tematikus programokkal hívja fel a figyelmet az éghajlatváltozás veszélyeire. A szervezők idén faültetésre és hüvelyesek fogyasztására buzdítják a tettre kész környezetbarátokat.


Profimedia – Red Dot

Fákat a Földnek! A kezdeményezés célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Az előzetes kalkulációk szerint várhatóan addigra a népesség száma is 7,8 milliárdra fog rúgni. Tehát minden emberre jusson egy fa! Hazánkban Budaörsön kerül talajba a lakossági adatok alapján betervezett 10 millió fából az első. (Budaörs, Árok u. Szabadidőpark 2016.04.22 10.00)

Kevesebb fehérje, több zöld! Szokatlanul hangzik, de a testépítők és diétázók étrendjének alapjául kikiáltott fehérje nem a barátunk nagy mennyiségben fogyasztva. Egy felnőtt nő napi adagja 46 gramm, egy felnőtt férfié átlagosan 56 gramm lenne. Ennél jóval többet viszünk be a szervezetünkbe, felborítva ezzel a kiegyensúlyozott táplálkozás elvét. A tematika a túlzott húsfogyasztásra hívja fel a figyelmet. Arra világít rá, hogy a Föld mezőgazdasági területein termesztett hüvelyesek háromnegyed része az egyre növekvő állattartást szolgálja, háttérbe szorítva ezzel az emberi fogyasztást. Legyen a szlogenünk: hús helyett hüvelyes hétfő!

Magyarország 26 éve csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amely mára a legnagyobb önszerveződő megmozdulássá vált hazánkban. A környezetvédő aktivisták elsődleges célkitűzése a globális felmelegedés megállítása, ezért arra biztatnak minket, hogy tegyünk magunkért, makro és mikrokörnyezetünkért. Például használjunk környezetbarát termékeket, vásároljunk tudatosan, együnk több zöldséget és kevesebb húst, gyűjtsük szelektíven a szemetet a munkahelyen és otthon, ne vásároljunk félkész termékeket.

Cselekvő programajánló a Föld napja alkalmából Budapesten és vidéken:

Április 20-24. Budapest, Fővárosi Állatkert: Föld fesztivál
Április 22. Budapest, Sas-hegy: Természetvédelmi séta
Április 22. Hévíz: Hévízi-tó túra
Április 22. Szentendre: Street art, Duna-korzó
Április 23. Poroszló: Tisza-tavi nagytakarítás kenuval
Április 23. Tihany: Ismerkedés az év madarával, a harissal
(További részletes infók a www.fna.hu/afoldnapja/rendezvenyek oldalon)

New Yorkban április 22-én veszi kezdetét a párizsi klímaegyezmény aláírása. A megállapodás legfontosabb kitételei, amelyet 5 évente felül kell vizsgálni, a következők:

-a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2 Celsius fok alatt kell tartani
-a szegényebb államok klímavédelmi beruházásaihoz a tehetősebb államok évi százmilliárdos támogatást adnak
-a klímaváltozás negatív hatásainak leginkább kitett országok segítséget kapnak.

Ahhoz, hogy az egyezmény életbe lépjen, legalább 55 országban kell ratifikálni.

Forrás: www.fna.hu