A világ legnagyobb fotóversenyének nyertesei

2016. április 26.
A World Photography Organisation (WPO) kihirdette a Sony World Photography Awards 2016, a világ legnagyobb fotográfia versenyének győzteseit. A nyertes és shortlistes munkákat április 22. és május 8. között a londoni Somerset House-ban állítják ki.

A rekordszámú 230103 benyújtott munka közül a Tiszteletbeli Bírálóbizottság végül Asghar Khamseh iráni fotóriporter munkáját tartotta méltónak a fődíj, a L’Iris d’Or Az Év Fotósa cím elnyerésére.

 

A tizennégy Professzionális kategória győztes munkái közül a legjobbnak kiválasztott “A Gyűlölet Tüze” című fotósorozat nyerte a verseny fődíját. Khamseh a savtámadások áldozatainak életét bemutató munkájáért 25 000 dollárt nyert. Mellette a többi, 14 Professzionális kategória győzteseinek és döntőseinek névsorát is kihirdették a szakma képviselőinek jelenlétében Londonban.

Az ünnepségen a World Photography Organisation Kei Nomiyama japán fotóművészt hirdette ki a Nyílt kategória idei győzteseként, aki munkájáért 5000 dollár pénzdíjat vihet haza. A ceremónia további részében átadták Az Év Legjobb Ifjúsági és Diák Fókusz Fotósa díjakat is.

Scott Gray, a World Photography Organisation vezérigazgatója elmondta: „Számunkra az a legfontosabb, hogy évről évre egyre több ország fotósa előtt ott álljon a lehetőség arra, hogy a díjátadón elismerést kaphassanak munkájukért, felfedezzék őket, és ezzel új utak nyílhassanak meg karrierjükben. Remélem, az idei győztes inspirálóan hat majd más fotósra is, segít kreativitásuk kibontakoztatásában, és ezzel tehetünk a szakma még szélesebb körű elismeréséért is.”

A Sony World Photography Awards minden évben díjazza a fotográfia legjobbjait. A verseny nyílt, a világ minden tájáról bárki jelentkezhet, aki a legrangosabb díj elnyerésével szeretné megalapozni karrierjét.

L’IRIS D’OR AZ ÉV FOTÓSA DÍJ GYŐZTESE – ASGHAR KHAMSEH

Az 1963-ban Teheránban született fotóriporter, Asghar Khamseh az iráni Mehr News Agency fotósa. Fő profilja a társadalmat érintő témák, konfliktusok dokumentálása, bemutatása.

A győztes portrésorozat a „Gyűlölet Tüze” címet viseli, amelynek gyönyörű, mégis rendkívül felkavaró fényképei savtámadások áldozatainak életét tárja elénk. A fotósorozat testközelből mutatja be a – főként női és gyermek – áldozatok életét, akik önhibájukon kívül a társadalom kirekesztettjeivé váltak, és akiknek életük végéig viselniük kell az emberi brutalitás okozta testi és lelki sebeket.

MŰVÉSZET KATEGÓRIÁK

 • Építészet kategória győztese: Amélie Labourdette, Franciaország

  2. helyezett – Hui Zhang, Kína / 3. helyezett – Stephan Zirwes, Németország

  • Elkapott kép kategória győztese – Kirstin Schmitt, Németország

  2. helyezett – Nick Ng, Malajzia / 3. helyezett – Andrea Rossato, Olaszország

  • Konceptuális kategória győztese – Julien Mauve, Franciaország

  2. helyezett – Alejandro Beltran, Venezuela / 3. helyezett – Barbaros Kayan, Törökország

  • Tájkép kategória győztese: Maroesjka Lavigne, Belgium

  2. helyezett – Maoyuan Cui, Kína / 3. helyezett – Stefan Schlumpf, Svájc

  • Portré kategória győztese: Marcello Bonfanti, Olaszország

  2. helyezett – Fauzan Ijazah, Indonézia / 3. helyezett – Rubén Salgado Escudero, Spanyolország

  • Beállított kép győztese: Alberto Alicata, Olaszország

  2. helyezett – Cristina Vatielli, Olaszország / 3. helyezett – Kristoffer Eliassen, Norvégia

  • Csendélet kategória győztese: Francesco Amorosino, Olaszország

  2. helyezett – Oliver Schwarzwald, Németország / 3. helyezett – Hiroshi Watanabe, Japán

  DOKUMENTUM KATEGÓRIÁK

  • Kampány kategória győztese: Jetmir Idrizi, Koszovó

  2. helyezett – David Chancellor, Egyesült Királyság / 3. helyzett – Antoine Repessé, Franciaország

  • Kortárs kérdések kategória győztese – Asghar Khamseh, Irán

  2. helyezett- Kevin Frayer, Kanada / 3. helyezett – Simona Ghizzoni, Olaszország

  • Aktuális ügyek kategória győztese – Angelos Tzortzinis, Görögország

  2. helyezett – Andrea and Magda, Olaszország / 3. helyezett – Andrew Burton, Egyesült Államok

  • Mindennapi élet kategória győztese: Espen Rasmussen, Norvégia

  2. helyezett – Sandra Hoyn, Németország / 3. helyezett – Stephanie Sinclair, Egyesült Államok

  • Környezet kategória győztese: Kevin Frayer, Kanada

  2. helyezett – Li Feng, Kína / 3. helyezett – Lucy Nicholson, Egyesült Királyság

  • Emberek kategória győztese: Kevin Frayer, Kanada

  2. helyezett – Filippo Venturi, Olaszország / 3. helyezett – Alessandro D’Angelo, Olaszország

   Sport kategória győztese: Nikolai Linares, Dánia

  2. helyezett – Jens Juul, Dánia / 3. helyezett – Annick Donkers, Belgium

   

  A NYÍLT KATEGÓRIA GYŐZTESE – KEI NOMIYAMA, JAPÁN

  Az idei év Nyílt kategória győztesének Kei Nomiyama “Bűbájos bambuszerdő” című fotóját választotta meg a zsűri, amelynek elnöke a Time Out London / Sunday Times Travel korábbi képszerkesztője, Jael Marschner volt. A nyertes művészt 5000 dollárral díjazták.

  A japán Ehime Egyetem környezeti-kémia Ph.D. docense, Kei Nomiyama kedvenc témája a vad- és víz alatti élővilág.  Csodálatos képe egy szentjánosbogarat (Luciola parvula) örökített meg a Shikoku-sziget hegyei között, az esős évszak kezdetén.

  Munkáját a Nyílt kategória március 29-én bejelentett 10 győztese közül választották ki. Ez a kategória minden fotós számára szabadon hozzáférhető, a nevezéshez elég csupán egy fénykép.

  AZ ÉV IFJÚSÁGI FOTÓSA KATEGÓRIA GYŐZTESE – SAM DELAWARE, EGYESÜLT ÁLLAMOK

  Nővéréről készült, rendkívül szép portréjáért az Év Ifjúsági Fotósa elismerést a 18 éves Sam Delaware vehette át 2016-ban. A Maine állami Freeportból származó fiatal jelenleg a kaliforniai Angwinben jár iskolába, a fotózást autodidakta módon tanulta 12 éves kora óta. A Sony World Photography Awards a nyeremény részeként Delaware londoni útiköltségeit is állta, hogy személyesen vehesse át a díjat.

  A legjobb kép a három Ifjúsági kategória győztes munkái közül került ki. Az Ifjúsági kategóriába minden 12 és 19 év közötti fotós nevezhet képet.

  AZ ÉV DIÁK FÓKUSZ KATEGÓRIA GYŐZTESE

  Az idei év Diák Fókusz kategória győztese a 23 éves Sofia Jern a finnországi Novia Egyetemről.  Munkájáért az egyetem 30 000 dollár értékű Sony fotós felszerelést kapott a londoni díjátadón.  Képsorozata nyomon követi a kenyai Kitale városában élő, a valóság elől menekülő, drogozó fiatalok életét.