Csokiprojekttel segíthetünk autista gyerekeknek

2016. május 27.
Az autista gyerekek nagyon nehezen tudják kifejezni, mire van szükségük – most azonban kézzelfogható segítség születhet támogatásunkkal érzelmeik közlésére.

Aki kóstolta már a Kockacsoki egy-egy kis csodáját – nemrég készültek el az új pálinkás-chilis bonbonjaik! –, az tudja, milyen az igazán jó csoki. Ez a társadalmi vállalkozásként működő kézművescsokoládé-manufaktúra ráadásul mindig kitalál valamit, hogy közvetlen, kézzelfogható segítséget nyújtson az autista gyerekeknek és fiataloknak.

Mondd el
Mivel az alapítók maguk is nevelnek egy autista kisfiút, szülőként is gyakran megtapasztalták a mindennapi nehézségeket, sok előítélettel találkoztak, és többször felmerült bennük, hogy ha a kisfiuk, Beni felnő, vajon lesz-e lehetősége teljes életet élni. Erre a kérdésre született meg válaszként a Kockacsoki ötlete: az autizmus spektrum zavarral élő emberek társadalmi elfogadásának kulcsa a megismerésükben rejlik, ennek legjobb módja pedig, ha közvetlenül találkozunk velük – erre pedig remek színtér a munkahely. Így a Kockacsoki manufaktúrájában ezek a fiatalok biztonságos, értő, „autizmusbarát” környezetben dolgozhatnak.

És hogy az autista gyerekek mindennapjai is minél zökkenőmentesebben telhessenek, bizony olyan dolgokra is ügyelni kell, amelyeknek triviális adottságnak is tűnhetnek:

Te hogyan mondod el, ha fáj valami? És ha boldog vagy?

Mágneses jelvények
Mivel szociális és kommunikációs készségeik sérülése, a rugalmatlan gondolkodás miatt az autista gyerekek nagyon nehezen tudják kifejezni, mire van szükségük, a számukra kiszámíthatatlan és zűrzavaros világban rettentően bonyolult kiigazodniuk. Éppen ezért nagy segítség, ha érzelmeik kifejezésére jelvényeket használhatnak.

Ebben segíthetünk most a nonprofit kezdeményezések támogatására létrehozott adjukössze.hu oldalon: a Kockacsoki ezer darab mágneses jelvény elkészítésére gyűjt, és ezekből nemcsak érzelmeket kifejező képek készülnek, hanem napirendek, feladatlisták is felépíthetőek lesznek. A jelvényeket a Kockacsoki autista gyermekek családjaihoz juttatja el.

1000 Ft-ból már 15 db jelvényt tudnak elkészíteni, amiből egy teljes folyamatábra összeállítható, 3000 Ft pedig már egy készlet napirendi képhez is elegendő. Sőt azoknak, akik 10 000 Ft feletti támogatással segítenek, köszönetképp egyedi, saját készítésű hűtőmágnest küldenek ajándékba.

Részletek itt.