Ennyit kell félretenned, ha milliomos akarsz lenni

2016. június 14.
Márpedig ki ne akarna? De sajnos mesés örökség vagy gyümölcsöző start up hiányában nem marad más, mint a lelkiismeretes spórolás.

Apró lépésekkel igenis messzire lehet jutni, és nincs olyan, hogy túl kevés megtakarított pénz. A This Is Money brit kutatása szerint például ha csak napi 10 fontot teszünk félre (ez nagyjából 4000 forint) akkor idős korunkra már milliomosok lehetünk, jöhetnek a világkörüli utak, óceánjáról, aranykeretes olvasószemüvegek.

Igaz, ehhez elengedhetetlen, hogy ahogy elkezdünk dolgozni, nekiálljunk a spórolásnak is. Valószínűleg persze rövidebb az út a milliókig, ha tőzsdemágusok vagyunk, van valamilyen jól menő üzletünk vagy az ölünkbe pottyan egy nagyobb összeg, de kitartó spórolással azok is meggazdagodhatnak, akik kerülik a kockázatos vállalkozásokat vagy nincs dúsgazdag idős rokonuk.

Ha ezt a lassú utat választjuk, érdemes persze odafigyelni a mindennapi kiadásokra is. Az oldal szerint hajlamosak vagyunk (mármint szerintük a britek hajlamosak) napi 10 fontot elkölteni kávéra és nassolnivalóra a munkaórák átvészelése érdekében, ami valójában persze felesleges pénzköltés. Gondoljunk arra, hogy a naponta elszórt néhány ezer forint (legyen az akár csak kétezer) évek alatt tényleg jelentős összeggé duzzadhat, és ha most odafigyelünk, a nyugdíjas években mi lehetünk az az aranyba öltözött nagyvonalú nagyi, akire mi mindig is vágytunk.