Befogadni nem tudsz, de segítenél rászoruló kutyákon?

2016. június 30.
Sokunk szíve szorul össze az állatbántalmazásról szóló fotók láttán, és sokszor szembesülhetünk a tehetetlenség érzésével is, amikor mi magunk nem tudjuk befogadni a rászoruló négylábúakat. Hogy hogyan segíthetünk mégis?

Ezért is jó lehetőség, amikor könnyen lendíthetünk egy fontos és konkrét dologgal a rászoruló kutyák életminőségén. Talán bele sem gondolunk, min múlik, hogy ezeknek a kutyáknak a menhelyen jobb dolguk legyen, mint előtte.

Egészségesen, biztonságban

Szögezzük is le: a bolhás, ápolatlan kutyákért legtöbb esetben nem a menhely felelős, hanem sajnos hű tükörképei a magyar állattartási kultúrának – sokan ugyanis gazdától kerülnek a menhelyre. Vannak, akik ráadásul sebekkel érkeznek, ezeknek gyógyulási ideje van – és nyoma is. Vannak, akik nem ismerik a pórázt, az emberi érintést, mert csak most szabadultak egy eldugott tanya másfél méteres láncáról. Akiknek a bundáját bőrig kell vágni, hogy megszabadítsák őket a szőrükbe akadt tárgyaktól, így helyenként kopaszok is, de végre olyan helyre kerültek, ahol jobbra fordul sorsuk – ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a megmentett állatoknak megfelelő kutyaházai legyenek.

Ezeknek a kutyáknak a többsége utcán kóborolt vagy nyomorúságos körülmények között tartották a tulajdonosaik. Sokuk életében nem lakhatott még olyan kutyaházban, amely védi őket az időjárás viszontagságaitól, a tűző naptól, a hőségtől vagy a fagytól.

Otthonteremtés

Most abban segíthetünk a nonprofit kezdeményezések támogatására létrehozott adjukössze.hu oldalon, hogy a Tappancs Állatvédő Alapítvány strapabíró, szigetelt, rágásbiztos, ráadásul a nyári hőségben is kellemes búvóhelyet adó kutyaházakra cserélhesse le a meglévőket. Az Alapítvány 2003 óta működteti Szeged egyetlen állatmenhelyét, a Tappancstanyát, ahol az arra rászoruló kutyák és cicák kapnak menedéket. Megalakulásuk óta közel 7200 állaton tudtak már segíteni, illetve őket gazdához juttatni.

Befogadni nem tudsz, de segítenél? 30 ezer forintból már beszerezhető egy új, rágásbiztos és szigetelt kutyaház, ahol otthonra lelhet egy rászoruló kutya. Az ilyenfajta otthonteremtéshez pedig már pár ezer forint is igazi – nagyon is fontos – segítség.

Részletek itt.