100 szegény gyermek ebédelt a kínai szakácsnál

2016. július 06.
50 gyermekotthonban élő és 50 nagyon szegény pesterzsébeti, kőbányai és csepeli gyermeket látott vendégül a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen a budapesti Gizella úti éttermében Wang Mester. A kínai szakács rendszeres segítő akcióival szeretne visszaadni valamit az őt befogadó magyar közösségnek és közelebb hozni egymáshoz a magyarokat és a kínaiakat.

“Egy napon a Batman c. filmet néztem az alig két éves kisfiammal. Elhangzott a filmben egy mondat: >> Akárki lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs minden veszve.<< Korábban is láttam már ezt a filmet, de igazán akkor érintett meg ez a gondolat, amikor a gyermekemmel közösen néztük. Úgy gondoltam, hogy valamit valóban tenni kell és egyúttal vissza is szeretnék adni valamit a magyar közösségnek, amely több mint 20 évvel ezelőtt befogadott engem.”

Ezért aztán Wang Mester elkezdett utánanézni, hogy mit is tehetne. Mivel alapvetően van egy étterme, ő maga séf, úgy gondolta, hogy ebből szemszögből közelíti meg a kérdést. Eszébe jutott az is, hogy milyen szörnyű lenne az, ha a gyermekének nem lenne elég ennivalója. Tudja azt, hogy egy gyermek már azért is szomorú tud lenne, ha nem kapja meg a kedvenc csokiját például.

“Szívszorító lehet ez a szülőknek. Azoknak a gyermekeknek pedig végképp a legrosszabb, akiknek szüleik sincsenek.” A keresgélés során talált rá a Gyermekétkeztetési Alapítványra, akikkel rögtön megértették egymást.

Berta Klára, alapítványi munkatárs elismeri, hogy bár rengeteg adományozójuk van decemberben, “azonban a gyerekek nem csak decemberben éhesek. Nagyon nagy dolog az, hogy Wang Mester gondolt rájuk most, amikor nincsen iskola és amikor sokan nem tudnak ingyenesen étkezni”.

Jelenleg Magyarországon 80 ezer gyermek éhezik napi szinten

Berta Klára bízik benne, hogy tudják folytatni az együttműködést és bízik abban is, hogy további gyermekeket is be tudnak még vonni a kínai gasztrokalandokba. És, hogy mi volt a menü? “Bevallom őszintén, én kértem, hogyha lehet, akkor a sült krumplit ne hagyják ki a rendszerből, mert azt imádják a gyerekek! Ritkán jutnak hozzá sajnos – főleg azok, akik nem is minden nap jutnak élelemhez” – árulta el Berta Klára.

Természetesen a kínai jellegű, “ázsiaibb” fogások is terítékre kerültek, de alapvetően egy gyermeki ízléshez közelebb álló, kevésbé idegen menüsorral készültek Wangék. Az asztalra került csirke, rizs, tészták, zöldségek, fafül gomba, zeller és persze desszert is. Sokak számára ez volt az első alkalom, hogy kínai ételeket kóstoltak, így – Wang szavaival – “figyeltünk arra, hogy ne kerüljenek számukra furcsa falatok az asztalra”.