Vezetői szalon Budapesten

2017. január 24.
Az első TEDxDanubia Executive Salon vendége Nani Beccalli lesz, aki egy 2500 milliárd forint nagyságrendű befektetést kezelő alap, a Rhone Capital egyik vezetője. A szalon célja, hogy az ott kialakuló kétirányú kapcsolatokból egyre erősebb hálózat épüljön a régióban.

Belegondoltál már, hogy a fél világ ott van a táskádban? Nyilvánvaló, hogy ez egy harmatos túlzás. Ugyanakkor, ha jobban belegondolunk van azért némi alapja. Hiszen majdnem minden termék, amit a boltok polcain látunk jó pár országot beutazott már amíg a szemeink elé került. Ha éppenséggel nem az egész bolygót kerülte meg azért, hogy megvehessük. Táskánk, vagy a süteménybe kerülő banánunk a világggazdaság lüktető vérkeringésének egyetlen cseppje. Hogy ez nekünk miért érdekes? Mert mi is profitálhatunk abból, hogy a vérkeringés részei vagyunk. Erről szól majd a TEDxDanubia Executive Salon, az új vezetői fórum.

Arnold Schwarzenegger és Nani Beccalli

Folytatva az előbbi gondolatmenetet: a süteményünkbe kerülő banánunk, vagy a polcról izgatottan leemelt táskánk megvásárlásával mi is hozzájárulunk ahhoz, hogy a globális gazdaságban összegyűljön egy hatalmas jövedelem, vagyis GDP. Ennek a térbeli eloszlása az igazán lényeges: az, hogy ez Európába, a mi városunkba, a mi falunkba, vagy egészen máshová áramlik. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy ez az áramlás, vagyis a világgazdasági folyamatok is ugyanúgy működnek mint a természeti törvények. Ha tudunk róluk, ha nem, attól még azok igenis érvényesek.

Az első TEDxDanubia Executive Salon vendége, Nani Beccalli egy átlagembernél valamivel többet látott már ezekből a folyamatokból és törvényekből. Jelenleg egy 2500 milliárd forint nagyságrendű befektetést kezelő alap, a Rhone Capital egyik vezetője, de amúgy – mintegy mellékesen – ő volt az egyik kulcsember a GE világvállalattá válásában is. Ahogyan a cég vezére nyilatkozott korábban: Nani volt a GE külügyminisztere. Az olasz származású szakember volt az, aki bábáskodott a nagyvállalat dél-amerikai, afrikai, indiai, ázsiai és kelet-európai leányvállalatainak megszületésénél. A GE európai igazgatójaként 90 ezer embernek kellett jövőképet teremtenie úgy, hogy közben kormányok jöttek és mentek, gazdasági elképzelések alakultak és tűntek el végleg, közben számtalan európai miniszterrel és kormányfővel dolgozott együtt. Olyan körökben járatos és olyanokkal tárgyalt, vagy egyeztetett már, akik komoly ráhatással bírnak a világ alakulására.

Nani Beccalli és Nicolas Sarkozy

Negyven évnyi tapasztalatából merítve mondja majd el azt, hogyan látja ő a globalizációt, merre vezeti mindez a világgazdaságot, és hogy egyáltalán mi helyünk és szerepünk van nekünk és a régiónknak mindebben. Olyan izgalmas rálátással bír a világ folyamataira, amely csak keveseknek adatik meg és amely itt helyben nem megszerezhető. Viszont az ő nézőpontjából egészen más megvilágításba kerül a globalizáció és abban hazánk szerepe is. Ráadásul a TEDxDanubia szaloneseményének célja, hogy az előadást követően ne csak egy közös borozással záruljon az este, hanem hogy a kialakuló kétirányú kapcsolatokból egyre erősebb hálózat épüljön a régióban.

Erre már csak azért is adódik remek lehetőség, hiszen Nani Beccalli az amerikai vállalati kultúrában szocializálódott, ahol komoly hangsúlyt fektetnek a beszélgetésekre, a kétirányú kommunikációra, vagyis arra hogy különböző szinteken lévők is partnerekként tudjanak beszélni egymással. Hiszen mindenkinek lehet olyan meglátása, észrevétele, ami a másiknak talán nem tűnik fel. És hát ne felejtsük el azt se, hogy a valódi innováció ott jön létre, ahol például a művészet találkozik a technológiával, a mérnökökkel, vagyis ahol a különböző megközelítések, elképzelések, gondolatok találkoznak. Ott lehet aztán csak igazán megváltani a világot.