Élménybeszámoló az Oscarról divatszerkesztőnktől, Molnár Anikótól

2017. február 27.
Együtt örültünk az alkotókkal a Mindenki Oscarjának február 26-án. Szó szerint együtt, mert a stábot a Marie Claire divatszerkesztője öltöztette az Oscar-gálára.


Divatszerkesztőnk, Molnár Anikó és Szamosi Zsófi indulás előtt…

A Marie Claire magazin áprilisi számában divatszerkesztőnk, Molnár Anikó arról mesél, hogyan készül fel egy Oscar-díjra jelölt magyar film stábja a Los Angeles-i díjátadó gálára. Nézzünk néhány derűs részletet a cikkből.

„Álmos reggel, túl egy dolgos hétvégén, de úgy tűnik, hogy a februárom nem is lesz olyan sűrű a szerkesztőségben. Aztán csörög a telefonom, és a világ nagyot fordul velem. A vonal másik végén Nina, Deák Kristóf rendező – az ő rövidfilmjét jelölték pár nappal korábban Oscar-díjra – felesége. Azt mondja, hogy két csodás színésznő engem javasolt arra a megtisztelő és hatalmas feladatra, hogy öltöztessem fel a stáb tagjait a gálára. A következő pár percre nem is emlékszem tisztán. Egyszerre fogott el a kétségbeesés érzése és akkora öröm, hogy majdnem kiugrottam a bőrömből. Egy ilyen felkérésre nem lehet nemet mondani. Atya-úr-isten, az Oscar-gála!

De hogyan is kezd hozzá ma valaki ahhoz Magyarországon, hogy megfelelő ruhákat szerezzen az Oscar-gálára. Abban rögtön megegyeztünk Ninával, hogy ahol csak lehet, magyar tervezők kreációit szeretnénk használni. Öt nőre kellett koncentrálnom: Szamosi Zsófit, a film felnőtt főszereplőjét már öltöztettem, amikor a Marie Claire-be fotóztuk, tudtam, hogy gyönyörű. A két gyerek, Hais Dorottya és Gáspárfalvi Dorka tündéri, éteri jelenségek, Nina pedig ízig-vérig díva. Anna, a film egyik producere az idősebb korosztályt képviseli. Hozzájuk vettem még Kristófot, akit szép öltönnyel és ha belefér, szmokinggal kellett felruházni. Az már az első megbeszélésen nyilvánvalóvá vált, hogy nekem is mennem kell Los Angelesbe.

A hét további része listák végeláthatatlan gyártásával telt, telefonálgattam, számolgattam, álmodoztam, aztán egyszer csak mindig felébredtem. El sem tudom képzelni, milyen képet vágott egy-egy tervező, amikor felhívtam azzal, hogy »Szia, most az Oscar-gálára keresek ruhát«. Ütköztem zárt ajtókba, másokat pedig olyan szélesre tártak, hogy sosem tudom majd eléggé meghálálni. És egy újabb tanulsággal zártam a hetet: ha valaki úgy gondolja, hogy elfoglalt, akkor próbáljon meg egy sikeres színésznővel és két 12-13 éves kislánnyal időpontot egyeztetni ruhapróbára.”

Anikó mesél még Los Angeles-ről, ahova a viszontagságok után végül mindannyian megérkeztek. A helyiek és a gálára érkezők egyaránt odavoltak a Mindenkitől és a stábtagok öltözékétől. „Az Oscar-gálán kívül az azt megelőző estén került sor a Short Awardsra, ez az Oscar-díjra jelölt kisfilmesek külön estéje. Itt már az egész stáb megmutatta magát, így erre külön készültünk a lányoknak: Nina Németh Anikó Manier-estélyijében volt, Zsófi az Elysian kézzel készült bodyjában és hiperbő csodanadrágjában. A táskákat a Cango & Rinalditól kaptuk. A két kislány hasonló karakterű, vintage hatású virágos ruhában lépett fel, amelyeket a Lovely You Kidsnek köszönhetünk.

És végül miben is léptek az Oscar vörös szőnyegére? A főszereplő lányok Sármán Nóra álomszerű csipke- es tüllkölteményeiben, Nina pedig Léber Barbara habos csodájában. A férfiszekció Downtown egyik legmenőbb férfiruha boltjából kapta a szmokingokat, amelyek megszerzésének története felér egy kalandfilm forgatókönyvével. A limuzin elvitte őket, én pedig egy klasszikus amerikai bárba ültem be a kísérőkkel és a Médiatanáccsal, onnan néztük a közvetítést. A bár nem hallott még akkora üvöltést, amelyben kitört a magyar küldöttség a hír hallatán.

A fotókért köszönet Maly Róbertnek, a film operatőrének.

Keresd a folytatást a március 9-én megjelenő áprilisi Marie Claire-ben!