Nőnap másként – #elakezekkelajogainktol

2017. március 08.
Évtizedek teltek el ugyan az abortusz legalizálása óta, mégis világszerte veszélyben vannak a nők reprodukciós jogai, vagyis az, hogy ők döntsék el, mikor szeretnének gyereket szülni, és akarnak-e egyáltalán anyák lenni. A Marie Claire csapatai most egyesítik az erőiket, és arra biztatják az olvasókat, hogy emeljék fel a szavukat ebben a fontos ügyben: #handsoffourrights

Képzeld el, hogy teherbe estél, de sem fizikailag, sem érzelmileg, sem anyagilag nem tudod vállalni egy gyerek felnevelését. Most gondolj bele abba, hogy a kormány vagy a társadalom ennek ellenére arra kényszerít, hogy kihordd a gyereket, ami alapjaiban változtatja meg az életedet és megfoszt attól, hogy rendelkezz a saját tested felett. Nők világszerte találják magukat ebben a helyzetben nap mint nap.

Varsó, 2016. október

Magyarországon az abortusz legális, de ez nem jelenti azt, hogy az állam – vagy az egyház – ne próbálná megnehezíteni azoknak a dolgát, akik a terhességük megszakítása mellett döntenek. Ráadásul vannak jelei annak is, hogy a szabályok szigorúbbak lesznek. Így fordulhatott elő, hogy nemrég két egyházi – ugyanakkor állami pénzből fenntartott – kórház azzal a feltétellel kapott jelentős állami támogatást, hogy vállalta, az új osztályain nem hajtanak végre abortuszt. Vagyis Magyarországon is becsapódnak ajtók a nők előtt. A törvényi előírások pedig megteremtik a nyomásgyakorlás lehetőségét is. Az abortusz mellett döntő nőknek ugyanis kötelező két tanácsadáson is részt venniük. A Patent Egyesület szerint előfordul, hogy ezeken a találkozókon a nők egy része hibáztató, manipulatív érvekkel találkozik, ami még inkább traumatikussá teszi a nehéz, de már meghozott döntést.

London, 2016. október, tüntetés a lengyel nagykövetség előtt

A 2016-os nagy politikai felfordulások mellett sok kormány tett kísérletet arra, hogy tovább korlátozza a nők autonómiáját a saját testük felett. Ugyanakkor ez volt az az év, amikor a nők minden korábbinál nagyobb eltökéltséggel harcoltak az ellen, hogy fokozatosan megfosszák őket a jogaiktól. Lengyelországban, miután a parlament elé került egy javaslat az abortusz betiltásáról, százezer nő vonult utcára drótvállfákat lóbálva. A tiltakozás eredményeként a kormány elállt a javaslattól. Írországban, ahol az abortusz illegális, a választás jogáért harcoló egyik mozgalom különböző akciókkal hívta fel a figyelmet a problémára, többek között nők közvetítették élőben a Twitteren a gyötrelmes abortuszkirándulásaikat Angliába. Dublinban dühös tüntetésekkel reagáltak. Az Egyesült Államokban, ahol Donald Trump győzelme után az abortuszt ellenző indianai kormányzó, Mike Pence lett az alelnök, nők tömegei vonultak utcára tiltakozásul, és szólaltak fel a közösségi oldalakon, míg Ohióban dühükben vállfákat aggattak az állami törvényhozás épületére, miután egy új törvény értelmében tilos lenne az abortusz a magzati szívhang megjelenése után.

Brüsszelben is kiálltak a lengyel nők jogaiért

Mi a Marie Claire-nél úgy gondoljuk, ez olyan ügy, amelynek érdekében érdemes kampányolni, hiszen egy alapvető emberi jog a tétje. Az, hogy egy nő szabadon dönthet arról, mikor szeretne gyereket, és hogy akar-e egyáltalán, azt jelenti, hogy irányítja a sorsát: tanulhat, dolgozhat, a saját maga ura lehet. Azért, hogy felhívjuk a figyelmet a nők önrendelkezését érintő jogsértésekre, a Marie Claire nemzetközi kampányt indított. Csatlakozz a kampányhoz és hallasd a hangod, mondd ki te is, hogy #handsoffourrights, vagyis #elakezekkelajogainktól!

Megszólalnak a Marie Claire szerkesztői

Az Egyesült Államokban a republikánusok kilátásba helyezték, hogy korlátozzák a hozzáférést a megfizethető fogamzásgátláshoz, Dél-Afrikában a nem biztonságosan elvégzett abortuszok száma dönt rekordokat. A Marie Claire szerkesztői mondják el, hogy milyen fenyegetések érik a női jogokat a saját országaikban.

Anne Fulenwider, főszerkesztő, Marie Claire Egyesült Államok
„2016-ban az amerikai állami kormányzatok 46 abortuszt korlátozó határozatot hoztak, miközben 2010 és 2015 között már 288 abortuszellenes törvény volt hatályban országszerte – a legtöbb, ami egy ötéves időszakra esett azóta, hogy 1973-ban legalizálták a beavatkozást. A törvények között van olyan, amelyik már a terhesség hatodik hetétől tiltja az abortuszt, és olyan is, amely személyiségi jogokkal ruházza fel a magzatot (vagyis ugyanolyan jogokat biztosít már a fogantatásnál, mint ami az embereket illeti meg). A női jogvédők arra számítanak, hogy 2017-ben minden korábbinál több abortuszellenes törvényjavaslatot fognak benyújtani a republikánus többségű állami törvényhozásokban, miközben a Trump-kormányzat azt ígéri, hogy felszámolja az olcsó egészségbiztosítást nyújtó Obamacare-t, ami jelentősen megnehezítené a nők hozzáférését a megfizethető fogamzásgátláshoz. A Marie Claire Egyesült Államok komolyan aggódik a helyzet miatt. Küzdenünk kell a jogainkat érintő példátlan támadás ellen.”

Mara Coman, főszerkesztő, Marie Claire Románia
„Szomorúan néztem, ahogy tavaly Lengyelországban nők tömegei vonultak utcára, hogy tiltakozzanak a kormány terve ellen, amely illegálissá tenné az abortuszt. Megdöbbentő, hogy 2016-ban még mindig vannak olyanok, akik a nők jogainak a korlátozásán dolgoznak, és ezzel visszakényszerítenének egy olyan korba, amikor a nők közül sokan meghaltak, mert nem rendelkezhettek a saját testük felett. Mindössze tízéves voltam 1989-ben, amikor a forradalom véget vetett a kommunizmusnak Romániában. A kommunizmusban az abortusz bűncselekmény volt, a szex csak a házasságban volt elfogadható, és fogamzásgátlás egyáltalán nem létezett. Ezért a nők otthon hajtottak végre abortuszt saját magukon. A legtöbben belebetegedtek, sokan kínok között haltak meg. Nem hagyhatjuk, hogy visszarántsanak minket ebbe az időszakba.”

Marianne Mairesse, főszerkesztő, Marie Claire Franciaország
„A mostani választási időszak alkalmat ad néhány jelöltnek arra, hogy megkérdőjelezze a nők jogait: Marine Le Pen nem ellenzi ugyan az abortuszt, de a támogatását igen. A republikánusok vissza akarnak hozni egy olyan törvényt, amely kizárólag meddő heteroszexuális párok esetében támogatná a mesterséges megtermékenyítést és csak számukra biztosítaná a jogot az örökbefogadásra. Franciaország nem támogatja az egyedülálló nők mesterséges megtermékenyítését. Szintén illegális a béranyaság. A vallási fundamentalizmus térhódítása most már érzékelhető. A feladatunk az, hogy éberek maradjunk. Azt tervezzük, hogy a 2017-es elnökválasztás minden jelöltjét megkérdezzük arról, hogy milyen álláspontot képvisel a nők jogairól.”

Fotók: Profimédia – Red Dot

Összeállította: Andrea Thompson
Magyar szöveg és kiegészítő információk: Vándor Éva

A cikk a Marie Claire áprilisi számában jelent meg.