Jane Goodall a magyar siklókért

2017. március 09.
Nem gondolnánk, de Jane Goodall közreműködésével jöhet létre Budapest közvetlen közelében egy új tanösvény, ahol olyan állatfajokkal találkozhatunk, melyekkel hazánkban sehol máshol.

A szóban forgó hely, a pesthidegkúti Vörös-kővár. Különlegessége elsősorban abban rejlik, hogy a kiterjedt füves területen olyan élőlények élnek, amelyek szinte sehol máshol nem fordulnak elő hazánkban. Például az egyik utolsó haragossikló-populáció is ezen a helyen lelhető fel.

Jane Goodall úgy kerül a képbe, hogy ő engedte szabadon Jane-t és Valit, azt a két siklót, melyek rádiónyomkövetővel vannak ellátva, így segítve a róluk végzett tudományos kutatást. Ha belegondolunk, hogy Jane Goodall érdeklődését is felkeltette a haragossiklók sorsa, akkor talán komolyabban vesszük Vörös-kővár természetvédelmi jelentőségét.

Igazi win-win szituáció állhat elő, ha elkészül a tanösvény, hiszen nem csak a ritka fajok kaphatnak majd nagyobb figyelmet, hanem a városból kiszabadulni vágyók számára is kiváló úti cél lehet Vörös-kővár a budai panorámával, ürgefüttyel és vadkakukkfű illatával. Továbbá a kezdeményezés a Jane Goodall Intézet Roots & Shoots (Rügyek és Gyökerek) környezeti nevelési programjában kap helyet, amely egész éves programot biztosít középiskolák számára.

A kezdeményezést támogathatod az adjukössze.hu oldalon keresztül. A támogatók nem maradnak hála nélkül, a felajánlott összegtől függően jutalomban részesülnek. További részletek itt találhatók.