A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethet

2017. március 07.
A közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség. Kiváltó okai között lehet az endometriózis, amely a fájdalmas menstruációval küzdő nők közül minden másodikat érint. A betegség meddőséghez, szélsőséges esetben halálhoz is vezethet, mindezek ellenére itthon kevés nő hallott róla.


Profimédia-Red Dot

Mintha elfogadtuk volna, hogy a fájdalom a menstruáció velejárója, megértjük, ha valaki emiatt lemond egy programot, és hitetlenkedünk, ha azt halljuk, hogy létezik óramű pontosságú és fájdalommentes menzesz. Melegvizes borogatást ajánlunk a hasra, bevált módszereket javaslunk a görcsökre és mélyen együtt érzünk, hiszen – azt hisszük, tévesen – ez így természetes: fáj, amikor itt a „havi baj”.

Pedig nem normális, ha fáj és nem normális az sem, ha rendszertelen a menstruáció.  A szabálytalan, a fájdalommal kísért menstruáció a még kevésbé ismert, mégis sokakat érintő endometriózis egyik leggyakoribb tünete. Ijesztő adat, hogy a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van, nagyon sokan viszont még nem is hallottak erről a betegségről. Az endometriózis világszerte 70 millió, hazánkban közel 200.000 nőt érint*. A 25-35 év közötti nők 10 százaléka, vagyis minden tizedik nő szenved endometriózisban ma Magyarországon.

Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, amelynek során a normál esetben kizárólag a méh üregében található méhnyálkahártyához hasonló – endometrium-szövet – kivándorol a méhből. Ez a kóros elhelyezkedésű szövet követi a nemi ciklus változásait, ennek hatására fellépő belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalt, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. Kialakulásának oka ismeretlen.

A betegség időben történő felismerésével és megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők és az elváltozások elterjedése megelőzhető, ezért elengedhetetlen, hogy ha a menstruáció fáj, vagy ha rendszertelen, mielőbb konzultáljunk szakemberrel.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az egyetlen hivatalos civil szervezet, amely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt, kiemelt célja a megelőzés és az edukáció. Mert fontos, hogy ne fogadjuk el, ha fáj a menstruáció, hogy beszéljünk róla, és értsük, hogy mi történik bennünk.

2017. március 25-én harmadik alkalommal csatlakozik az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány az Endometriózis Világnaphoz, melynek célja, hogy felhívjuk a figyelmet az endometriózis tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. Emellett március hónapban több nagyvárosban is lesznek rendezvények a világnaphoz kapcsolódóan.