Kanadában már egy dolgozót sem kötelezhetnek magassarkú viselésére

2017. április 18.
Az új kanadai törvény értelmében már egy munkahely sem írhatja elő, hogy a női dolgozók magassarkú cipőben járjanak dolgozni.

A hosszútávú egészségügyi kockázatokra és a balesetveszélyességre hivatkozva tiltották be Kanadában a magassarkú cipő munkahelyi előírását. Eddig voltak olyan cégek, ahol a női dolgozóknak kötelezően a kényelmetlen és a lábfejre tényleg sok szempontból káros cipőket kellett viselniük, mostantól azonban szabályellenes erre utasítani az alkalmazottakat.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Az új szabályozás értelmében a munkahelyeken előírható kötelező cipőviseletet egyedül az határozhatja meg, hogy az biztonságos és praktikus legyen az adott munka végzéséhez: figyelembe kell venni például a talajegyenlőtlenségeket és a boka megfelelő megtámasztását is.

A törvényjavaslat előzményei között kiemelt helyen szerepel egy fotó egy kanadai nő véres lábfejéről, ami tavaly járta be a netet a mellékelt történettel együtt, mely szerint a nőnek nem engedték meg munkahelyén, hogy magassarkúját lapos cipőre cserélje, hiába mondta, hogy pokolian fáj már a lába. A kanadai törvény most nemcsak az ilyen embertelen esetek, hanem az alapvető nemi megkülönböztetésen alapuló dress code-ok ellen is harcba száll.

HuffingtonPost