A madridi közlekedési társaság felvette a harcot a terpeszkedő férfiakkal

2017. június 16.
Madridban hivatalos kampányt indítottak a tömegközlekedés ülőhelyein indokolatlanul sok helyet foglaló "manspreading" ellen, annak reményében, hogy így a férfiak hajlandóak lesznek kicsit összébbhúzni mások privát széfrájába tolakodó terpeszüket.

Egy ideje már neve is vannak annak a jelenségnek, amit nap, mint nap tapasztalhatunk a tömegközlekedésen: a manspreading azaz a széles férfiterpesz pont az, aminek látszik, az egyenlően kiszabott ülőhelyek határainak önkényes áthágása a patriarchátus nevében jó szélesre tárt férfilábbakkal. Ilyenkor a nők rendszerint kényelmetlenül szoronganak az így még a normálisnál is szűkebb helyen, miközben a férfiak kényelmesen terpeszkednek az ülésen.

A madridi közlekedési hatóság most hivatalos kampányt indított a manspreading megfékezésére, amihez a tömegközlekedésen megszokott jelzésekhez hasonló kis ábrát készítettek, csak ezen most egy terpeszkedő férfialak és egy tiltójel látható. Az intézkedést egy helyi feministacsoport petíciója indította, ami egyébként több, mint 11,500 aláírást gyűjtött be annak idején, szóval most már a többi hivatalos felhívás mellett (például hogy adjuk át a helyünket az időseknek vagy a terhes nőknek) az illetlen és sok helyet foglaló terpeszre is figyelmeztetnek a madridi tömegközlekedési eszközökön.

TheGuardian