Már a kamaszok több, mint kétharmada vallja magát feministának

2017. augusztus 16.
És ennél nem is hallhattunk volna jobb hírt a héten! A fiatalok számára ma már egyre természetesebb a nők egyenjogúsága, persze a feminizmus körül még bőven vannak homályos foltok.

Hiába van 2017, a feminizmus még így is gyakran szitokszónak számít, a nők megkérdőjelezhetetlen egyenlőségéért küzdőket pedig a mai napig sokan tartják „férfigyűlölő magányos bányarémeknek”. Mégis úgy tűnik, hogy a médiában, és még inkább a közösségi médiában egyre nagyobb szerepet kapó feminista diskurzus, és az Emma Watsonhoz hasonló fiatal ikonok kiállása meghozta a hatását! A brit UM London médiaügynökség friss felmérése szerint a brit nők 46%-ka vallja magát feministának, az arány ugyanakkor sokkal magasabb a brit kamaszlányok körében, ahol 69% vallotta magáról, hogy feminista. Ahogy az nagyjából várható volt, az idősebb korosztályban bizonyult a legalacsonyabbnak a ráta: az 55 év feletti nők között csak 36% (saját bevallású) feminista van.

És bár vitán felül remek hír, hogy a fiatal lányok (és remélhetőleg férfiak, akiket ez a teszt most ugyan nem kérdezett) jelentős része ért egyet a feminizmus alapelveivel, ez az arány arra is felhívja a figyelmet, hogy ideje még körültekintőbben bánni a „feminista” szó használatával.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Mert ugyan elengedhetetlen, hogy a feminizmus ne csak a fehér, Nyugati, és mindenek felett iskolázott nők kiváltsága legyen, muszáj odafigyelnünk rá, hogy egy ilyen lepárlás után ne csak a tömény, árnyalatok nélküli esszencia maradjon nekünk – elég csak arra gondolni, mikor a net önjelölt „feminista” harcosai nekiestek a melleit „mutogató” Watsonnak. Míg régebben a feminizmus eszméjét leginkább fenyegető sztereotípia a korábban már emlegetett „bajszos vénlány” képe volt, ezt a mára lassan kikopni látszó tévképzetet egy újabb kezdi  felváltani, a feminizmust gyakran jószándékkal, de reflexió nélkül és kissé túlontúl hevesen védelmező kiskamasz bloggerek armadája.

A nők egyenjogúságáért való harc a feminizmus alapja, de ha ellépünk ettől a küszöbtől, szövevényes ideológiai útvesztőbe kerülünk, ahol végül talán tévesen a Tumblr radikális férfigyűlölőivel azonosítjuk majd a feminizmust. Mert ahhoz, hogy végül mindenki feministának vallja magát (és remélhetőleg ez már nincs is olyan messze), nagyon fontos, hogy klassz, értelmes, kompetens személyek által koordinált és mindenki előtt nyitott kezdeményezéseken keresztül ismerhessük meg a feminizmust.