Abszurd videók mutatják meg, hogy a nemi erőszakra nincsen mentség

2017. október 05.
A zseniális videók egy első hallásra talán kicsit furcsa eszközzel világítanak rá a nemi erőszak elkövetőinek abszurd és elfogadhatatlan mentegetőzéseire: jó sok humorral.

A nemi erőszak kapcsán elhangzott mentegetőzéseket már annyira sokszor végig kellett hallgatnunk, hogy kívülről fújjuk őket. Kezdve a vádló „túl kihívóan volt felöltözve” kártyától az evolúcionista ösztön-narratíváig mindent ismerünk már, ráadásul sokszor nem is csak az elkövetők, hanem ügyvédek, bírók és más magas pozícióban lévő férfiak szájából kellett meghallgatnunk őket. A nemi erőszak ellen küzdő It’s On Us legújabb videósorozata zseniálisan és talán kissé szokatlan módon nagyon viccesen világít rá, mennyire abszurdak és logikátlanok ezek az áldozathibáztató érvek.

Az első videóban a már fent is említett „túl csábító volt”-kifogást forgatják ki egy pazar esküvő torta segítségével:

Itt a „természetes ösztön” dumából kerekedik egy baromi vicces helyzet:

Végül pedig arra mutatnak rá, mennyire abszurd „a nem valójában igent jelent” és különben is „tudom, mit csinálok” szöveggel védekezni:

Az It’s On Us elsősorban az amerikai kampuszokon történő nemierőszak-esetek visszaszorításáért küzd, és remélik, hogy a vicces videók sokakhoz eljuthatnak majd. Persze az első felröhögés után itt is csak a harag marad – mert bár a videókon jól látszik, mennyire nevetségesen hangzanak ezek az érvek, az erőszaktevők képesek újra és újra használni őket. És ott már nem tortákról, kiállított vécékről vagy múzeumi tárgyakról van szó.

Nézd meg ezt a 2015-ös magyar kisfilmet is, ami frappáns fekete humorral felel az áldozathibáztató hangokra.