Feminista sztrájkkal ünneplik a nőnapot Spanyolországban

2018. március 08.
A diszkrimináció, a családon belüli erőszak és a fizetési különbségek ellen küzdve vonulnak utcára a spanyol nők az ország női politikusainak támogatásával.

A tavalyi nőnap egységes tematikáját követve világszerte vonultak utcára a nők, hogy munka vagy vásárlás helyett megmutassák, milyen is egy nap nők nélkül. Spanyolországban 2018-ban is folytatják a hagyományokat: az első nemzeti „feminista sztrájkon” a nők a diszkrimináció, a családon belüli erőszak és fizetési különbségek ellen tüntetnek. A legnagyobb megmozdulások a két nagyvárosban Barcelonában és Madridban zajlanak, amiket egyébként a városok polgármesternői, Manuela Carmena (Madrid) és Ada Colau (Barcelona) is támogatnak.

Fotó: Profimédia – Red Dot

„Ma egy olyan társadalmat követelünk, amiben nincs szexuális elnyomás, kihasználás és erőszak – írják a megmozdulás kiáltványában. – Forradalmat és küzdelmet hirdetünk a patriarchátus és a kapitalizmus szövetsége ellen, ami azt akarja, hogy engedelmesek, meghunyászkodóak és csendesek legyünk. Nem fogadjuk el a rosszabb munkakörülményeket, vagy hogy kevesebbet kapjunk ugyanazért a munkáért. Ezért hirdetünk most sztrájkot.”

Carmena és Madrid teljes vállszélességgel támogatja a sztrájkot, a polgármester maga is kiírta Twitter-oldalára, hogy „teljes mértékben támogatja a feminista sztrájkot”. Colau, aki 2015 óta Barcelona polgármestere azt mondta, ő maga is csatlakozik a tüntetéshez, hogy „megmutassa, nők nélkül tényleg megállna a világ”.

Spanyolországban tavaly 49 nőt ölt meg partnere vagy ex partnere, ami növekedésnek számít a 2016-os adatokhoz képest. A hivatalos statisztikák szerint a nők elleni erőszakos bűncselekmények is megszaporodtak: 2015-ben 129.193 esetet regisztráltak, míg 2016-ra ez a szám már 142.893-ra emelkedett. De problémát jelent az országban a nemi alapú fizetéskülönbség is. Egy friss spanyol kutatás arról számol be, hogy a helyi nők átlagosan 12.7%-kal kapnak kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint férfi kollégáik.

A sztrájk arra is szeretett volna rámutatni, milyen nagy mértékben hárulnak a nőkre a háztartásvezetési és gondozási feladatok a hétköznapokban, ezért a megmozdulás azt is szeretné elérni, hogy a férfiak jobban kivegyék részüket az ilyen mindennapos teendőkből.

TheGuardian

Olvasd el: 2018-ban újra arról szól a nőnap, amiért annak idején megszületett!