Jótékony hajvágás Budapesten

2018. május 14.
A libanoni származású Tarek Makki sztárfodrásznak számít New Yorkban. Tarek jelenleg szabadúszóként dolgozik Manhattanben, ahol korábban Ivanka Trump és rengeteg amerikai híresség hajáért is felelt. Tarek most a Hair 4 Humanity nevű fodrászcsoport tagjaként Budapestre érkezett, hogy barátaival együtt jótékonykodjon, és rászorulók haját vágja.

„Rengeteget hallottam már Magyarországról, mivel az unokatestvéreim Budapesten jártak egyetemre. Igazuk volt, fantasztikus ez a város! Muszáj visszajönnöm!” – lelkendezik a hajszobrász.

A karitatív fodrászegyesületet, a Hair 4 Humanityt Budai Alex sztárfodrász alapította meg, aki a borsodi Encsről 20 éve próbált szerencsét Budapesten, majd 60 dollárral a zsebében New Yorkba ment. Alex álma és terve bejött, hiszen már évek óta a legmenőbb fodrászok egyikévé küzdötte fel magát Manhattanben. Dolgozott már John Frieda, John Sahag és Rossano Ferretti sztárfodrászokkal együtt, Felicity Huffman és Julianne Moore is ragaszkodik hozzá, a februári divathéten pedig a Victoria Secret modellek hajáért felelt. A hétköznapi borsodi srác gyakorlatilag mindent elért, amiről a magyar fodrászok csupán álmodnak. Azonban Alex számára nagyon fontos, hogy „ne szálljon el”, hanem segítőkész és emberséges tudjon maradni. Ezért fodrásztársaival együtt tavaly létrehozták a Hair 4 Humanity nevű társaságot, hogy rendbe tegyék azok haját, akiknek egy hajvágás kifizetése is nehézséget okoz.

Budai Alex hajvágás közben

„A segítés, a jótékonykodás lett a drogom. Alig várom már, hogy csinálhassam, hogy adhassak, mert így sokkal többet kapok vissza. Látom a társaimon is, akik jó értelemben vett megszállottak, hogy teljesen átadják magukat a helyzetnek, és hálásak, hogy segíthetnek. Ráadásul luxusfodrászként így meg tudják őrizni a kapcsolatot a valósággal.” – mondja Alex.

A baráti társasággá kovácsolódott csapat tavaly járt már Puerto Rico-ban, hogy a maguk eszközeivel, ollóval és fésűvel segítsenek az Erika hurrikán sújtotta szigetország szegényein. Alex és csapata rendszeresen megfordul New York „szegénynegyedében”, The Bronxban is, és most először közösen érkeztek Budapestre. „Személy szerint rengeteget járok a fővárosba karitatív hajvágásokat tartani, azonban a Hair 4 Humanity először jött közösen a szülőföldemre.” – állítja a vezető.

A fiatal fodrászcsapat tagjai Alex mellett Andrew Inconstanti, a japán származású Naoko Suzuki, a német gyökerekkel rendelkező Sirenity Suttles, a líbiai Tarek Makki és Jared Mathias Riccardi május 13-án, a Hősök terén vágták le száz nehéz helyzetben élő haját. Az amerikai fodrászokhoz csatlakozott a budapesti Horror Barbie Szalon csapata is. Egész délután hajat vágott a népszerű tulaj, Vörös Kati. „A Horror Barbie a szakmáról szól, a karitatív vonal pedig az emberségemről” – mondta Kati, akivel eljöttek munkatársai, Patrick Stone Matondo és David Benjamin Bendig is. A nagyszabású karitatív hajvágás eszközeit a Joico biztosította.

Tarek Makki

Egy tizenéves lány, Törteli Eszter pedig felajánlást tett, hogy levágatja hosszú szőke tincseit, amelyből paróka készül egy beteg embernek. „Volt már a családban daganatos megbetegedés, és mindenkit nagyon megviselt a rokonunk hajvesztése. Akkor gondoltam bele igazán, milyen lenne, ha én is ilyen helyzetbe kerülnék. Úgy érzem, most segítek a hajam eladományozásával.” – vélekedett a gimnazista lány.

Bár a rekkenő hőség igazán emberpróbáló volt, jól bírták a Hősök terén a strapát a fodrászszékben ülő gyermekek és az idősebbek is. Ám a kánikulai vasárnap igazi sztárjai a Hair 4 Humanity tagjai voltak. És az a tűzoltó, aki komplett egyenruhában ugrott fel a Hősök terén felállított színpadra, hogy a japán turisták legnagyobb örömére együtt zumbázzon a fellépőkkel és a nézelődőkkel.

Szerző: Besztercey Judit
Fotók: Szabó Imre