Az okostelefonok már a kétévesek mentális egészségét is károsítják

2018. november 12.
Már rengeteg kutatás született a technológia negatív hatásairól, egy friss tanulmány pedig azt állítja a gyerekek és serdülők mentális egészsége és normál személyiségfejlődése is károsodhat a túlzásba vitt okoseszköz-használattól.
Fotó: Unsplash.com

Az elmúlt években nagyon sokat lehetett olvasni a technológia egészségkárosító hatásairól, ezek a kutatások viszont egy idő után már nem igazán ütötték meg az átlagember ingerküszöbét, de legalábbis az okostelefon használatáról biztosan nem szoktattak le minket. De mindig megrázóbb a dolog, ha a gyerekek kerülnek célkeresztbe.

Egy friss tanulmány szerint az okostelefonok nagyon rossz hatással lehetnek a gyerekek mentális egészségére és normál személyiségfejlődésére, és már kétéves gyerekeken is meglátszódik a hatásuk. A Preventive Medicine Reportsban megjelent amerikai kutatás szerint a képernyő előtt töltött időtől a gyerekek és kamaszok kevésbé lesznek kíváncsiak, csökken az önkontrolljuk és az emocionális stabilitásuk, ami a szorongás és depresszió fokozott kockázatát eredményezi.

A kutatásból az is kiderült, hogy azok a bölcsisek, akik gyakran használtak okoseszközöket, kétszer nagyobb eséllyel veszítik el önuralmukat. Azok a 11-13 évesek pedig, akik napi egy órát töltenek a képernyők előtt, már sokkal kevésbé mutatkoztak kíváncsinak az új dolgokra