Éhbérért készülnek a Spice Girls jótékony pólói

2019. január 22.
Körülbelül 120 forintos órabérért készítették a Spice Girls jótékony pólóit bangladesi asszonyok. A brit popzenekar a női egyenjogúságért küzdött volna, de eléggé félresikerült a dolog.

A Spice Girls tagjai (Victoria Beckham nélkül) a „jótékony” pólókban – Fotó: Profimedia – Red Dot

Óránként 35 penny-t, vagyis körülbelül 120 forintot keresnek azok a bangladesi nők, akik a Spice Girls tagjai által tervezett pólókat gyártották a Comic Relief jótékonysági szervezett megbízásából – derült ki a Guardian oknyomozó cikkéből. A pólók célja eredetileg az lett volna, hogy felhívják  a figyelmet a nemek közti egyenlőségre, de a helyzet piszkosfekete humorának köszönhetően pont egy csomó szegény nő kihasználásával készültek el.

A bangladesi asszonyok gyakran 16 órás műszakokban dolgoztak, és kénytelenek voltak tűrni férfi feletteseik gyalázkodását, miközben a #iwannabeaspicegirl feliratű pólókat gyártották a méltatlan órabérért. A Comic Relief egyébként borzasztóan népszerű szervezet a hírességek körében, a szettjeiket olyan hírességek reklámozták már, mint Sam Smith vagy Jessie J.

A Spice Girls szóvivője azt nyilatkozta, „mélyen megrázták őket” a napvilágra került információk, amikről állításuk szerint egyáltalán nem volt tudomásuk. A jótékonysági szervezet azt mondta, gyártás előtt alaposan megvizsgálták a munkafolyamatok etikai hátterét, az általuk megbízott brit cég azonban kiadta a munka egy részét alvállalkozónak – így kerülhetett sor a bangladesi asszonyok méltatlan kizsákmányolására.