10+1 kérdés a nőiségről: Juhász Anna

2019. január 24.
Pura Poesia irodalmi videósorozatunk házigazdáját a Marie Claire olvasóközönsége már jól ismeri. Juhász Anna ezúttal viszont nem kérdez, hanem válaszol 11 nőiséggel kapcsolatos kérdésünkre, majd továbbdobja a labdát valakinek, akinek ő is szívesen hallaná a válaszait.

1. Mi az, amit a legjobban szeretsz a női létben?

Szeretek nő lenni – szeretem azt, hogy nem kell választanom, tanulhatok, dolgozhatok, nevelek egy gyereket, öltözhetek csinosan, megélhetek számtalan csodát. Lehet csoda egy baráti beszélgetés, csoda az életet-adás, csoda egy könyv és egy sikeres irodalmi est. Nőként már nem ott tartok, hogy én vagy más hogy néz ki, hanem hogy mit teszek, teszünk azért, hogy boldogabb emberek legyünk.

2. És amit a legjobban utálsz benne?

Az ítélkezést. Egy olyan társadalomra vágyom, ahol támogatják egymást a nők irigység, előítélet és ítélet nélkül. Bárki bármit mondjon, ma nem ez van, és ezt nagyon rossz látni, nagyon rossz megélni.

3. Mit jelent neked a feminizmus?

Az egyenlőséget. Ha nem lettek volna erős, bátor nők, akik harcoltak a saját hangjukért és a jövőért, ma nem tudnám ilyen szabadon, boldogan végezni a munkámat, az irodalom népszerűsítését. Nagyon sokat olvasom azokat a költőket, akiknek a lírája kincs a magyar irodalomban: Lesznai Anna, Szabó Magda, Nemes Nagy Ágnes, Szabó T. Anna vagy Ughy Szabina versei nagyon fontosak.

4. Mi az a dolog, amit mindenképpen meg szeretnél tanítani a lányodnak?

Azt, hogy olvasson, tegyen a saját céljaiért, legyenek érvényes beszélgetései és tanuljon meg figyelni – ez utóbbi azt hiszem sok minden alapja. Legyen őszinte, bátor nő, ember, akiben, ha kell, van belátás.

5. Mi a legfontosabb tanítás az édesanyádtól?

Édesanyám a legtürelmesebb és legjobb ember, akit ismerek. Egész életében másokért tett – orvosként, feleségként, anyaként, barátként. Sok szerepünk van az életben, sok kapcsolatunk, helyzetünk – ő megmutatta, hogy egyaránt lehet figyelni és tenni a másikért. Napról napra igyekszem ezt az emberséget eltanulni tőle.


Fotó: Zombor Edina

6. Ki az, aki a nőiségedre leginkább hatott?

A kedvenc hősnőim Anna Kareninától Bovarynéig. Kaffka Margit, Rakovszky Zsuzsa, George Sand. Plusz a család nőtagjai, a nagymamám, aki egy békéscsabai, nagyon céltudatos nő volt, a nagynéném, Gutai Magda költőnő és apai nagymamám, Boriska néni, aki biai mosónőként az olvasás szerelmese volt. Emellett az idő. Tíz éve szervezek irodalmi esteket, ma ez már egy biztos terep számomra. Sokat csalódtam, ez pedig mind kellett ahhoz, hogy ma értékeljem, amim van.

Ma bátran ki merem mondani a véleményemet, bár ezt nem mindig díjazzák. Ehhez is idő kellett – rájönni, hogy nincs belőle sok – nem pazarolhatom felesleges feszültségre, hamisságra.

7. Ha egy plakáton keresztül üzenhetnél a többi nőnek, hova tennéd a plakátot és mi állna rajta?

Különböző nőket ültetnék egy asztalhoz, egy fontos, közös dolog lenne bennük: mindegyikük kezében egy jelentős irodalmi mű lenne. Az irodalom jelentené a kapcsolatot egymással, a világgal, egy gondolkodó életért. Mert ez az az alap, ami minden helyzetben erőt ad.

8. Létezik olyan, hogy női princípium?

Manapság sokat foglalkozunk definiálással, címkéket rakunk mindenre, harcolunk, ki mit gondol jól, közben sokszor a lényeg elveszik, azt érzem. A fontos kérdéseket nem tesszük fel. Például hogy figyelünk-e egymásra, valóban támogatjuk-e a másikat, tiszteljük-e a szüleinket, akkor is tudunk-e adni a másiknak, ha épp fáradtak vagyunk vagy nem feltétlen értünk egyet vele. Nőként és férfiként is rengeteg feladatunk van az életben – leginkább szabad, gondolkodó embernek lenni. Ha valakinek fontos a női princípium, tartsuk tiszteletben.

9. Mi az, ami a legjobban idegesít a nőkről szóló diskurzusokban?

Hogy összekeverednek a dolgok, keveredik a feminizmus az emancipációval, a valódi, értékes diskurzus úgy érzem csak ritkán indul meg. Hogy úgy érzem, nem a valódi egyenlőségről szól sok beszélgetés, a lényeg vész el, mert a legtöbben ítélkeznek afelett, aki másképp gondolja a létezést, világot, nőiséget. Egy dolgot kéne szem előtt tartani: élni és élni hagyni.

10. Ha minden korlát nélkül nőjogi/nőkkel foglalkozó szervezetet alapíthatnál, mivel foglalkozna a szervezeted?

Én nem valószínű, hogy alapítanék szervezetet, de nem azért, mert nem érzem magaménak azt a számtalan helyzetet, amiben egykor éltek és ma is élnek a nők, de az én utam más. Én is szenvedtem sokat, nekem a könyvek és az olvasás segített a tiszta, magabiztos élet eléréséhez. A csönd, amiben mertem létezni. A szembenézés. Biztonságot már a saját beszélgetéseink adnak, de ehhez fontos az olvasás. Ezen dolgozom nap mint nap.

+1. Milyen helyzetben érzed magad leginkább nőnek?

Ahogy írtam, szeretek nő lenni, szeretem ha a férjem udvarol nekem, figyel rám és én is elhalmozhatom a szeretettel. Boldoggá tesz egy szép ruha, cipő vagy táska, de abban a táskában mindig van egy könyv. A külső-belső összhangjában van az én nőiségem kulcsa.

Nemes Nagy Ágnes: Férfi, nő

A férfi

Kiszívtam ép foga közül a nyelvét,

mint csonthéjából gyönge osztrigát.

Körülöleltem csípőjén a földet,

és azt hittem: odaadta magát.

A nő

Fölém hajolt, mint sűrű felhő.

Villódzott, míg a számra lelt.

Forró keze bőrömre simult,

és azt hittem, hogy megölelt.

Kinek a válaszait hallgatnád még meg a témában? – Aleszja Popova