Nyolc éve a Hadik Irodalmi Szalon az irodalom otthona Budán

2018. augusztus 21.
Szeptember 19-én indítja őszi évadát a 2010 óta irodalmi beszélgetéseket szervező, Highlights of Hungary díjas Hadik Irodalmi Szalon. Juhász Anna irodalmár és Bonta Gáspár építész lassan nyolc éve tűzte célul, hogy elsőként valami olyan műhelyt éleszt fel Buda kedvenc kávéházában, ahol az irodalomé a főszerep.

Az évek alatt vendégük volt Dés László, Kornis Mihály, Spiró György, Bächer Iván, Esterházy Péter, Bogányi Gergely vagy éppen Kányádi Sándor, itt ismerkedett meg és kötött barátságot Grecsó Krisztián és Szabó Balázs, míg a tavalyi évben tematikus esten emlékeztek Petri Györgyre, Pilinszky Jánosra, Nemes Nagy Ágnesre, volt vendég Kútvölgyi Erzsébet, Kepes András, Péterfy Bori és Vecsei H. Miklós is. A Szalon mottója éppen az, ami összekapcsolja alapítót és közönségét: #azirodalomvilágnézet.

A nyári szünet után a Hadik Irodalmi Szalon szeptember 19-én indítja őszi programsorozatát, az első este Csányi Vilmos etológus, dr. Bánki György pszichológus és Révai Gábor író lesz vendég az Egy este a szerelemről és szeretetről programon. Az esten a három vendéggel, három nézőpontból beszélgetnek arról, miért szeretünk? Miért éppen azt szeretjük, akit szeretünk? Szeretjük is, akibe szerelmesek vagyunk? Miért múlik el a szerelem, és miért alakul át idővel szeretetté? Másképp szeret a nő, mint a férfi? Egyik legősibb ösztönünk, a szeretet/szerelem utáni vágy meghatározza gondolkodásmódunkat és cselekedeteinket is.

Október 17-én a Szalon folytatja azt a mini sorozatát, ahol a magyar kultúra, a magyar irodalom kiemelkedő alkotóit nemzetközi távlatból is nézi. Az előző évadban Róma, ezen a programon pedig Velence kapcsán elemzi a város és a magyar alkotók kapcsolatát – kortárs szerzők bevonásával is. Az Írók Velencéje programon a titkok városa, Szabó Magda, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Márai Sándor, Szerb Antal, Nemes Nagy Ágnes és Gulácsy Lajos városa, Velence kerül középpontba épp az említett alkotók szemüvegén, írásain, képein keresztül. Vajon Velence túlszimbolizált irodalmi város?  Vajon Velence miképp tud megújulni – mi a Biennáé sztorija és miként látják a helyiek a kultúra lüktető városát? „Ez a sok szépség mind mire való?” – kérdezi Babits egy versében… A program a Szalon és a Római Magyar Akadémia közös szervezése, vendég lesz dr. Puskás István italianista és Bánki Éva író is.

November 21-én ünnepli fennállásának nyolcadik évfordulóját a Szalon, ezen az ünnepi programon a költészet, a zene kerül fókuszba a Bob Dylan esten – és olyan kérdéseket boncol majd Juhász Anna vendégeivel, hogy van-e határ dalszöveg és vers között? Mit üzen a magyar (olvasó)közönségnek az alkotó, akit Barna Imre, Prieger Zsolt és Hobo kitűnően ismer és munkáikban feldolgoz? Dylan hazai kapcsolódásai, zenéi, hatása és felfedezése várható.

December 19-én, az év utolsó programján a májusi nagy sikerű Szerb Antal – Utas és holdvilág est után ismét Szerb Antal estet tartanak – ezúttal a szerző 1934-ben írt regénye, A Pendragon legenda kapcsán, ami sokak szerint a szerző legfőbb szépirodalmi alkotása. A Pendragon estéje programon a beszélgetés tárgya lesz, a mű miképp kapcsolódik az angol történelemhez vagy épp előfutára-e Umberto Ecco A rózsa neve kötetének? Felolvasás, vetítés, beszélgetés várható a magyar irodalom kiemelkedő szerzője kapcsán.

 

További információ – www.facebook.com/hadikszalon