Jacinda Ardern, egy kiváló női vezető

2019. április 17.
Az új-zélandi miniszterelnök már korábban az érdeklődés középpontjába került: 37 évesen az ország legfiatalabb miniszterelnöke lett, majd beiktatása után egy évvel gyereket szült. Jacinda Ardern a közelmúltbeli terrortámadásra pedig olyan empátiával és méltósággal reagált, hogy már senki nem kételkedhet benne: kiváló vezető.

Megdöbbentett az embersége – ezt mondta az a fotós, aki az új-zélandi terrortámadások utáni gyász egyik legerősebb képét készítette az ország miniszterelnökéről: Jacinda Ardern fején muszlim kendővel, megrendült arccal hallgatta a szomorúsággal és agóniával küzdő embereket. Nem sokkal korábban egy ausztrál terrorista ötven embert lőtt agyon és további ötvenet megsebesített Christchurch városának két mecsetében.

A miniszterelnök a március 15-ei terrortámadást követő napokban igazi forradalmat csinált, és újraértelmezte mindazt, amit a női vezetőkről, és úgy általában a vezetőkről gondolunk. Nem adta meg az elkövetőnek az elégtételt, hogy tőle legyen hangos a sajtó, és vele akarjon háborúzni egy egész ország. Jacinda Ardern viszont egy ország gyászának lett a megtestesítője, vele volt tele a média, az ő képét vetítették ki Dubajban a világ legmagasabb felhőkarcolójára. Mert ennek a 38 éves nőnek – a világ vezetői közül talán először – sikerült érdemben is felvennie a harcot az erőszak ellen. Mindezt együttérzéssel és határozottsággal.

Az ellenzékkel együtt

Amikor a támadás után Christchurchbe utazott, nem szólt a sajtónak, magával vitte viszont nemcsak a koalíciós párt, hanem az ellenzék képviselőit is. Ez ugyanis nem a médiáról szólt, hanem a gyászról. Melyik ország vezetője lenne képes elnyomni annyira a hiúságát és a politikai számításait, hogy ezt megtegye?

Ardern minden energiájával az áldozatok és a hozzátartozóik felé fordult, azonnal egyértelművé tette, hogy a terrorista célkeresztjébe kerülő muszlimok „mi vagyunk”. Nem volt benne harciasság, mégis nagyon határozott volt. És ami talán a legfontosabb, illetve aminek a legnagyobb hatása volt: meghallgatta, megvigasztalta az embereket, majd cselekedett. Nem kioktatott, hanem teret biztosított a sokkban lévő új-zélandiak érzéseinek és gondolatainak. Hat nappal a támadás után a kormány betiltott minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert. Vezetői hatékonyság? Abszolút.

A női vezetés sajátosságairól, mikéntjéről, elméletéről és gyakorlatáról nem sokat tudunk, mert női vezetőből nincs sok. Vezető női politikusból még kevesebb. Nyilván rögtön beugrik Angela Merkel képe – de nem lehet mindenki Angela Merkel. Ennél több lehetséges út van. Jacinda Ardern pedig olyan erővel hozza önmagát a vezetői szerepben, hogy a hitelességét aligha lehet megkérdőjelezni.

Szerző: Vándor Éva
Fotó: Getty Images