5 érdekes tény Zuzana Čaputováról, Szlovákia első női elnökéről

2019. április 01.
A szlovák elnökválasztást nagy fölénnyel nyerte meg Zuzana Čaputová. Szlovákiának először lett női elnöke történelme során.

1. Zuzana Čaputová 1973. június 21-én született Pozsonyban, iskoláit is itt végezte. A pozsonyi Comenius Egyetem Jogi Karán tanult.

2. Ügyvédként a környezetvédelem volt a fő témája, a környezetvédelemmel foglalkozó ügyvédek világszervezetének is tagja. 2016-ban Goldman Környezetvédelmi Díjat kapott (ami tulajdonképpen az ökológia Oscar-díja). A kitüntetést egy Bazinban tervezett hulladéklerakó megnyitása elleni kitartó küzdelméért kapta. A hosszú és győzedelmes harcát az átadón az amerikai Erin Brockovich nagy cégek elleni erőfeszítéseihez hasonlították.


3. Elnökként fontosnak tartja, hogy elsöpörje a másságtól való félelmet. Fontosnak tartja a homoszexuálisok egyenlő jogait a párkapcsolatok regisztrációjában és lehetségesnek tartja, hogy az azonos nemű párok örökbefogadását is engedélyezzék Szlovákiában. “Az ideálisnak a biológiai apa és anya szülőpárt tartom, ám azt gondolom, hogy jobb egy gyermeknek két szerető emberhez tartozni, ha azonos neműek, ha nem, mint senkihez” – mondta az SME Journal-nak Zuzana Čaputová.

4. Zuzana Čaputová házasságából két gyermek született, akik már tinédzserek. Elvált és Pezinokban él.

5. Zen buddhista jógát gyakorol. Ezek a gyakorlatok megnyitják a testben az energiaáramlást az ülő meditáció során, hogy mélyítsék a figyelmet és a jelenre tudjon koncentrálni a gyakorló.

Fotó: Profimédia/Red Dot