Trump és a hűséges női szavazók

2019. október 16. |

A többszörös szexuális zaklatási vádak, a nőknek címzett megalázó beszólások, és a női jogokat sokszor semmibe vevő politikai döntések ellenére Donald Trump még mindig számíthat a nők szavazataira. Hogy miért is? Ennek jártunk utána.

Az amerikai elnök úgynevezett nőügyei esetében igencsak magas lett a közvélemény ingerküszöbe az elmúlt években. Ezen ráadásul csodálkozni is nehéz, elvégre Donald Trumpot 2016-ban már eleve annak ismeretében választották meg elnöknek, hogy a szavazók nem sokkal a választás előtt újra meg újra végighallgathattak egy titokban rögzített felvételt, amelyen lényegében önmagát vádolja meg szexuális zaklatással – azzal dicsekedett, hogy bármikor kérdés nélkül benyúlhat egy nő lába közé, hiszen ő sztár. 

Hogy a nyilvánosság éberségét mennyire eltompították a Donald Trump elleni vádak – eddig huszonkét nő állította, hogy szexuálisan kihasználta –, azt jól jelzi, hogy amikor néhány hónapja az ismert publicista, a 75 éves Jean Carroll a New York Magazine-ben előállt azzal, hogy valamikor a kilencvenes évek közepén Trump konkrétan megerőszakolta a Bergdorf Goodman áruházban, a történetéből szinte alig lett hír. A Fehér Ház egy közleménnyel intézte el az egészet, amelyben azt írták, Carroll története hamis és életszerűtlen, és csak azért „találták ki”, hogy besározzák vele az elnököt. Megszólalt Trump is: állította, hogy sosem találkoztak (noha megjelent olyan fotó, amelyen ketten voltak), majd bedobta a kikezdhetetlen magyarázatot: „Először is, nem az esetem. Másodszor, nem történt meg.” És ennyi elég is volt, senki nem firtatta tovább az ügyet.  

Trump támogatóinak a keménymagját még csak el sem bizonytalanítják az ellene felhozott zaklatási vádak. Még a lánya, Ivanka is – aki legalább néha hangot ad némi ellenkezésnek, ha az apja legbotrányosabb dolgai kerülnek szóba – csak annyit reagált a legújabb vádra, hogy igazán illetlen épp tőle megkérdezni, hogy hisz-e az apja vádlóinak.  

 

Nem randizni mennek vele

Nők nélkül persze Trump nem lenne ott, ahol most van. A választásnak eleve egy női kampányfőnökkel vágott neki, és bár maga Kellyanne Conway sem hitte el, hogy a jelöltje képes lesz győzni, de megcsinálták. Donald Trump győzelmében Conwaynek elévülhetetlen érdemei voltak, ő konkrétan az elnök leghatékonyabb ügynöke.  

Ha Trump másodszor is elnök akar lenni, márpedig minden jel erre mutat, akkor nemcsak Conwayre lesz szüksége, hanem úgy általában a nőkre. Azokra, akiket azért elnöksége eddigi évei alatt sem kényeztetett el túl sok tisztelettel – és ez közvélemény-kutatásokban is megmutatkozik. Az amerikai elnöknek sikerült ugyan mozgósítania a nőket, de nem úgy, ahogy ő, vagy a kampánystratégái azt elképzelték: ahelyett, hogy az ő táborához csatlakoztak volna, minden eddiginél több nő indult a választásokon, egyfajta dühös válaszreakcióként Trump hatalomra kerülésére, hogy aztán a kongresszusban idén rekordot döntsenek. Összesen 102 nő került be az amerikai képviselőházba – köztük például Alexandria Ocasio-Cortez, akivel a Marie Claire egy korábbi számában már foglalkoztunk.  

Az elnök stábja ezért is kezdte el intenzíven megszólítani a nőket, többek között a Women for Trump elnevezésű szervezkedéssel, amely lehetőséget ad az őt támogató női szavazóknak arra, hogy egymással találkozzanak, és persze terjesszék az üzenetet: Trump az igazi. Nyilván ők is tisztában vannak mindazzal, amit Trump a nőkkel tett és a nőkről mondott, de mint az az összejöveteleikről készült több tudósításból is kiderül, mindezt azzal a logikával ugorják át, hogy végül is nem randizni mennek vele, hanem voksolni készülnek rá – a szavazatukat pedig szerintük megszolgálta. 

Szerző: Vándor Éva Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték