Trump és a hűséges női szavazók

2019. október 16.
A többszörös szexuális zaklatási vádak, a nőknek címzett megalázó beszólások, és a női jogokat sokszor semmibe vevő politikai döntések ellenére Donald Trump még mindig számíthat a nők szavazataira. Hogy miért is? Ennek jártunk utána.

Az amerikai elnök úgynevezett nőügyei esetében igencsak magas lett a közvélemény ingerküszöbe az elmúlt években. Ezen ráadásul csodálkozni is nehéz, elvégre Donald Trumpot 2016-ban már eleve annak ismeretében választották meg elnöknek, hogy a szavazók nem sokkal a választás előtt újra meg újra végighallgathattak egy titokban rögzített felvételt, amelyen lényegében önmagát vádolja meg szexuális zaklatással – azzal dicsekedett, hogy bármikor kérdés nélkül benyúlhat egy nő lába közé, hiszen ő sztár. 

Hogy a nyilvánosság éberségét mennyire eltompították a Donald Trump elleni vádak – eddig huszonkét nő állította, hogy szexuálisan kihasználta –, azt jól jelzi, hogy amikor néhány hónapja az ismert publicista, a 75 éves Jean Carroll a New York Magazine-ben előállt azzal, hogy valamikor a kilencvenes évek közepén Trump konkrétan megerőszakolta a Bergdorf Goodman áruházban, a történetéből szinte alig lett hír. A Fehér Ház egy közleménnyel intézte el az egészet, amelyben azt írták, Carroll története hamis és életszerűtlen, és csak azért „találták ki”, hogy besározzák vele az elnököt. Megszólalt Trump is: állította, hogy sosem találkoztak (noha megjelent olyan fotó, amelyen ketten voltak), majd bedobta a kikezdhetetlen magyarázatot: „Először is, nem az esetem. Másodszor, nem történt meg.” És ennyi elég is volt, senki nem firtatta tovább az ügyet.  

Trump támogatóinak a keménymagját még csak el sem bizonytalanítják az ellene felhozott zaklatási vádak. Még a lánya, Ivanka is – aki legalább néha hangot ad némi ellenkezésnek, ha az apja legbotrányosabb dolgai kerülnek szóba – csak annyit reagált a legújabb vádra, hogy igazán illetlen épp tőle megkérdezni, hogy hisz-e az apja vádlóinak.  

 

Nem randizni mennek vele

Nők nélkül persze Trump nem lenne ott, ahol most van. A választásnak eleve egy női kampányfőnökkel vágott neki, és bár maga Kellyanne Conway sem hitte el, hogy a jelöltje képes lesz győzni, de megcsinálták. Donald Trump győzelmében Conwaynek elévülhetetlen érdemei voltak, ő konkrétan az elnök leghatékonyabb ügynöke.  

Ha Trump másodszor is elnök akar lenni, márpedig minden jel erre mutat, akkor nemcsak Conwayre lesz szüksége, hanem úgy általában a nőkre. Azokra, akiket azért elnöksége eddigi évei alatt sem kényeztetett el túl sok tisztelettel – és ez közvélemény-kutatásokban is megmutatkozik. Az amerikai elnöknek sikerült ugyan mozgósítania a nőket, de nem úgy, ahogy ő, vagy a kampánystratégái azt elképzelték: ahelyett, hogy az ő táborához csatlakoztak volna, minden eddiginél több nő indult a választásokon, egyfajta dühös válaszreakcióként Trump hatalomra kerülésére, hogy aztán a kongresszusban idén rekordot döntsenek. Összesen 102 nő került be az amerikai képviselőházba – köztük például Alexandria Ocasio-Cortez, akivel a Marie Claire egy korábbi számában már foglalkoztunk.  

Az elnök stábja ezért is kezdte el intenzíven megszólítani a nőket, többek között a Women for Trump elnevezésű szervezkedéssel, amely lehetőséget ad az őt támogató női szavazóknak arra, hogy egymással találkozzanak, és persze terjesszék az üzenetet: Trump az igazi. Nyilván ők is tisztában vannak mindazzal, amit Trump a nőkkel tett és a nőkről mondott, de mint az az összejöveteleikről készült több tudósításból is kiderül, mindezt azzal a logikával ugorják át, hogy végül is nem randizni mennek vele, hanem voksolni készülnek rá – a szavazatukat pedig szerintük megszolgálta. 

Szerző: Vándor Éva Fotó: Getty Images