Összevert Michelle Obama és Angela Merkel áll ki a családon belüli erőszak áldozataiért

2020. január 24.
A kék-zöld foltos Magdi anyus után most Michelle Obama és Angela Merkel sebhelyesre manipulált fotóival kampányolnak a családon belüli erőszak ellen. Hogy ez mennyire volt jó ötlet, az erősen kétséges.

Az olasz művész, AleXsandro Palombo híres és befolyásos nők, például Michelle Obama, Angela Merkel, Brigitte Macron vagy Hillary Clinton portréit alakította át, hogy a magas pozíciójú politikai szereplők családon belüli erőszak áldozataivá váljanak. A digitálisan manipulált sebhelyekkel és zúzódásokkal ellátott arcképek Milánó utcáit árasztották el a „Just Because I Am a Woman” (Csak azért, mert nő vagyok) kampány nevében, a plakátokra pedig olyan állítások is kerültek, mint „A családon belüli erőszak áldozata vagyok”, „Kevesebb a fizetésem” vagy „Nem dönthetem el, kihez szeretnék hozzámenni”.

A kampányról eszünkbe juthat a Best magazin viszonylag friss projektje is, melyben többek közt Fodor Zsóka (vagyis Magdi anyus), Borbély Alexandra és Rubint Réka pózolt összevertre smikelt arccal. Palombo kampánya annyiban is különbözik a magyar kezdeményezéstől, hogy itt a hírességek nem tudtak a fotómanipulációról, ezt pedig sokan nehezményezték is: a kezdeményezést üdvözlő hangok mellett bőven megjelentek azok, akik aggályosnak találták, hogy egy nő portréját a tudta nélkül manipulálják – ráadásul ilyen sokkoló módon – hogy aztán kampánycélokra használják fel, még ha alapvetően fontos ügyről is van szó. Védekezésképp a művész azt mondta, azért választotta politikusnők arcképeit, mert szerinte elsősorban a politika feladata lenne, hogy komolyan vegye a családon belüli erőszak problémáját. Ettől függetlenül eleve kérdéses, mennyire számít jó kampánynak sikeres, privilegizált nőket „játékból” összevertre sminkelni, miközben a valódi áldozatok – gyakran perifériára szorult, nagyon kevés hatalommal bíró nők – nem tudják lemosni magukról a kék és zöld foltokat.

3 fotó megtekintése

A téma különösen aktuális most Magyarországon, miután az elmúlt hónapokban több tragikus eset is megrázta a közvéleményt. Január elején a kormány reagált is ezekre, ekkor Varga Judit igazságügyi miniszter kissé bizarr videóban ígérte meg, hogy ezentúl „az erőszakkal szembeni zéró tolerancia jegyében fog eljárni”, vagyis tavasszal az Igazságügyi Minisztérium a feltételes szabadságra bocsátás szigorítását megcélzó törvényjavaslatot fog előterjeszteni, megvizsgálják, hogy a bíróságok elég szigorúan lépnek-e fel az élet elleni bűncselekmények esetében, felülvizsgálják a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését és kezdeményezik a bírói joggyakorlat felülvizsgálatát a szülői felügyelet és kapcsolattartás, illetve a gyermekelhelyezés ügyeiben is. Hogy ezek az intézkedések milyen valódi változásokat hoznak majd, egyelőre nem tudni, az azonban továbbra is súlyos problémát jelent, hogy Magyarország még mindig nem ratifikálta a nők elleni erőszak ellen fellépő Isztambuli Egyezményt.