Girl power az informatikában

2020. július 07.
Ki mondta, hogy a lányok nem lehetnek jók az informatikában? A nemrégiben megrendezett nemzetközi Girls Code programozóversenyen kiemelkedő eredménnyel szerepeltek magyar diáklányok.

Az erdélyi Szatmárnémetiben található Kölcsey Ferenc Főgimnázium programozócsapata túlnyomó többségben lányokból áll. Rátermettségüket a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Tehetséggondozási programja is felfedezte, ezért indította őket a kimondottan lányok számára megrendezett, nemzetközi Girls Code programozóversenyen. Így történt, hogy Nagy Boglárka, Lieb Hanna, Éles Júlia és Halász Eszter a versenyen elért kiemelkedő eredményeikkel – rácáfolva a programozókról kialakult előítéletekre – bebizonyította, hogy a girl power bármire képes, és az informatika területén ugyanolyan sikeresek lehetnek a lányok, mint a fiúk.

lanyok-informatika

Képünk illusztráció

Fő a logikus gondolkodás

Mégis hogyan jut eszébe egy fiatal kamaszlánynak, hogy belevágjon a programozásba? „Ötödik osztályban anya unszolására kezdtem el informatikai szakkörre járni, amiről elsőre nem gondoltam volna, hogy tetszene, de úgy voltam vele, egy próbát megér. Hatodiktól kezdtünk el programozni a csoporttal, és még abban az évben részt vettem az első programozóversenyemen, amit meg is nyertem. Onnan indult az informatika iránti lelkesedésem, ami máig is tart. Alapvetően nem szeretek tanulni, az infóban pedig az a jó, hogy nem kell külön leülnöm, hogy megtanuljak egy algoritmust, elég csak megértenem, alkalmaznom, és ez fantasztikus” – meséli Lieb Hanna 12. osztályos tanuló, aki a Girls Code versenyen a 150 résztvevőből 24. helyezést ért el, így nem meglepő, hogy a felsőoktatásban is informatikát szeretne majd tanulni, erősítve ezzel a leendő női programozók táborát.

Erősödő női jelenlét

Sokan gondolhatják, hogy a programozás egy fiús szakma, pedig az informatikai területeken való sikeresség elsősorban az algoritmikus gondolkodási képességünkön múlik, nem a nemünkön. Az IT-szektorra pedig különösen jó hatással lehet az erősödő női jelenlét. „A nők egy kicsit más nézőpontjának és problémamegoldásra való törekvésének köszönhetően hatékonyabb a kommunikáció, és ezáltal gördülékenyebb munkavégzés jöhet létre az üzleti szféra és az IT-szektor között” – magyarázza Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke. Ő volt az, aki biztatta a lányokat, hogy induljanak a Girls Code versenyen.

Változó tendencia

Az utóbbi években új trend van kialakulóban, miszerint a fiatal női generáció tagjai egyre nyitottabbak az informatika felé. „Amikor elkezdtem informatika szakkörre járni, én voltam az egyetlen lány. Az évek alatt azonban megváltozott az arány, és most már a lányok vannak többségben. Jelenleg négy lány és egy fiú vesz részt aktívan a programozóversenyeken az iskolánkból” – meséli Hanna. A fiatal lányt nem zavarja, ha vannak, akik furcsának tartják, hogy érdekli a programozás. Szeret különc lenni. A Kölcseys programozólányok útja a Girls Code versennyel közel sem ért véget. Az igazán nagy megmérettetés még csak ezután jön. 2021-ben első alkalommal rendezik meg az Európai Informatikai Lányolimpiát, ahol a jövő lehetséges új női programozógenerációja méri össze a tudását.

Szerző: Cserényi Veronika, a Central Médiaakadémia hallgatója
Fotó: Getty Images

Júliusi–augusztusi lapszámunkban még több érdekességet találsz!